Erciş ilçesinde Avrupa Birliği (AB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Van Büyük Şehir Belediyesi bünyesindeki VASKİ tarafından yapılacak olan dev yatırım için start verildi. 29 Milyon Euro tutarındaki yatırımla birlikte Erciş şehir merkezinde içme suyu arıtma tesisi yapımı ile içme suyu isale hatları yenilenecek. 


2008 yılında Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ortaklaşa finanse edilerek hazırlanan Erciş İçme Suyu Temini Projesi, yaşanan deprem felaketinden sonra durdurularak, yapımına ara verilmişti. Depremin ardından, ilçe halkını daha zor durumda bırakarak büyüyen içme suyu sıkıntısı, Avrupa Birliği ve Bakanlık tarafından müşavir firma ve Van Büyükşehir Belediyesi VASKİ Erciş Şubesi tarafından Erciş Belediyesi'nin ev sahipliği ile hayata geçiriliyor. Maliyeti yaklaşık 29 Milyon Euro değerinde olan proje, öncelikli olarak Işıklı su depolarının yenilenerek yerine 5 adet depo yapılması, ardından Yukarı Işıklı Mahallesi’ndeki su deposundan suyun Aşağı Işıklı Mahallesi’nde ki briket fabrikasının bulunduğu yere taşınmasını sağlanacak. Erciş Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılacak proje ile birlikte yaklaşık 10 bin aboneye temiz içme suyu sağlanacak. Hizmete sunulacak projede Erciş Belediyesi de gözlemci saha sahipliği yapacak. Çalışmaların başlaması nedeniyle Erciş Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, müşavir firma yetkilileri, Van Büyükşehir Belediyesi VASKİ Proje Geliştirme Daire Başkanı Orhan Şenkaya ile Erciş Belediyesi Eş Başkan Vekili Mehmet Seyat ve Eş Başkan Yardımcısı Gülderen Varli katıldı. Öncelikli olarak tesisi inşaatının yapılacağı alanı gezen heyet, ardından kentin mevcut sorunu olan içme suyu sıkıntısını bir an önce çözüme ulaştırılması planını tartıştılar.


KAÇAK VE KAYIP SU TÜKETİMİ BÜYÜK ORANDA ENGELLENECEK
Yapılacak olan içme suyu arıtma tesisi projesinden sorumlu Avrupa Birliği delegasyonundan sektör yöneticisi İnşaat Mühendisi Arif Karlak, tesisin yapımı hakkında açıklamalarda bulunarak, “Tesisisin ana amacı ilçeye kesintisiz ve hijyenik içme suyu vermektir. Yapacağımız yeni arıtma tesisi, içme suyunun fiziki ve kimyasal arıtmasının yapılacağı tesistir. Bu tesisten ilçenin içerisinde bulunan mevcut 5 adet depoya arıtılmış suyu getirecek isale hattı ile bir yeni depo yapılması işi söz konusu. Çeşitli noktalarda bulunacak uzaktan elektro sinyaller ile çalışan ve 'Scada' dediğimiz terfi merkezleri de içme suyunu daha uzak mesafelere ve daha yukarı da bulunan yerleşim yerlerine ulaştırılmasını sağlayacak pompa istasyonları yapılacak. Tesisin inşa çalışmalarının sona ermesi ile yaklaşık 200 kilometreyi aşan bir dağıtım şebekesi de yapılacak ve 10 bin eve kesintisiz içme suyu bağlantısı sağlanacaktır. Tesisimiz ayrıca orta büyüklükte bir çevre projesidir" dedi.


PROJE GİDERİNİN YÜZDE 85'İ AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN
İçme suyunun mahallelere ve kentin en uzak noktalarına kadar ulaştırılması için oldukça detaylı yapılan çalışma ile suyun ana debisinin 36 bin olacağını da dile getiren Karlak, "Elbette bizim amacımız, Erciş'e 24 saat kesintisiz, hijyenik, basınçlı ve tüm nüfusa hitap edecek bir içme suyunun sisteminin kurulmasıdır. Avrupa Birliği tarafından yüzde 85 oranında kendi bütçesinden yaptığı bir yatırım var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Erciş Belediyesi'nin ve diğer bileşenlerin de içerisinde olduğu yüzde 15 oranındaki yatırım ise iller Bankası’na borçlanarak alınan bir sermaye. Bu projenin nihai amacı da, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği süresinde çevre alanındaki uyumluluğunu sağlamaktır" şeklinde konuştu.


ERCİŞ BELEDİYESİ EV SAHİBİ
Proje kapsamında gerekli çalışmaların tamamlanması ve halkın içme suyu ihtiyacının bir an önce giderilmesi için yoğun bir çalışma sürecine giren Erciş Belediyesi ise, projedeki bütün mali hizmetlerin giderlerini karşılayarak, çalışma alanında ev sahipliği yapıyor. Erciş halkının içme suyu sıkıntısının çözülmesi için sıkı bir denetleme ve kontrol mekanizması içerisinde bulunacak olan belediyenin, projenin hizmete geçirilmesi için yapılan üç sözleşmeyle hem denetleyici, hem de gözlemci olarak bulunarak, işin en kısa sürede bitirilmesini sağlayacağı kaydedildi.

Editör: Wan Haber