Erciş'te  23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem sırasında yıkılan Erciş Belediyesi Hizmet Binası yerine belediyeye ait ilçenin farklı yerlerindeki 55 dönümlük arsa karşılığında TOKİ’nin yaptığı ilçe merkezindeki  2 bin 500 kişilik Camii ve Belediye Hizmet Binası 9.3 şiddetine dayanıklı olduğu iddia edilmesine rağmen  deprem görmeden dökülmeye başladı.

İnşaatı tamamlanalı henüz birkaç ayı bulan  ve geçici kabulü 05.04.2015  tarihinde gerçekleştirilen Erciş Belediyesi Hizmet Binası'nda bir takım sorunlar meydana geldi. Meydana gelen sorunların binanın  yapısal durumuyla ilgili  olduğunu belirten belediye yetkilileri, yaşanan sorunlara ilişkin raporların TOKİ idaresine bildirildiği ancak  sorunların giderilmesi noktasında olumlu cevaplar alınmadığını ifade etti.

Birkaç ay önce  teslim edilen bina dökülmeye başladı

İlçenin merkezi yerlerinde bulunan 55 bin metre karelik belediyeye ait arsa  karşılığında  yapımı TOKİ’ye verilen, 2013  yılında temel açılışı gerçekleştirilen  belediye hizmet binası  dayanıksız ve çürük çıktı. Birkaç ay önce birçok eksiği ile Erciş Belediyesi yetkililerine teslim edilen bina henüz bir yılını doldurmadan dökülmeye başladı. Binanın tavanları, sıvaları ve yapılan birçok kaba işçiliği kırılıp dökülmeye başlarken, mekanik teçhizatlarında ise ciddi sorunların meydana geldiği görülüyor.

Belediye resmi yazıları olumsuz cevaplandı

Erciş Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü'nün  meydana gelen sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada binanın yapılış şekli itibari ile  bölge iklim şartlarının gözetilmemesi gibi yapısal eksikliklerden kaynaklı olarak tahrip olduğu ifade edildi.  Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün beyanında ise dış cephede yaşanan çökmeler, saçaklardan damlayan sudan kaynaklı dökmeler, mekanik sitemin yarattığı aksaklıklar gibi sorunların TOKİ Başkanlığına aktarıldığı ancak sorunların giderilmesi noktasında olumlu bir cevap alınamadığı ifade edildi.

Uygun malzeme kullanılmamış, iklim şartları gözetilmemiş…

Belediyenin teknik personellerinin bina ile ilgili hazırladığı raporda binanın kalorifer kazanları TOKİ kontrolünde yüklenici firma tarafından deneme aşamasında kullanıldığını, yakıtın uygun olmamasından dolayı kazanların boruları ve brülörler arasındaki bağlantı elemanlarına uygun malzemelerin kullanılmamasından zarar gördüğü ifade edildi. Raporun devamında şu bilgilere yer verildi. “Belediye hizmet binasında teras çatı kullanılması ve teras çatının ilçemiz hatta bölgemizin iklim şartlarına uygun olmadığı belediyece defalarca dile getirilmesine rağmen dikkate alınmamış, yapılan teras çatı uygulamasından dolayı binanın belli başlı yerlerinde içeriye su nüfuz etmiş ve bina zarar görmüştür. Ayrıca terastaki su tahliye borularında dirsek kullanılmış ve dirsekte biriken sular akşam hava sıcaklığı sıfırın (0) altına düşmesi ile borular patlamış ve binanın tüm tahliye boruları çevresinin sıvaları alçıpan uygulamaları zarar görmüştür. TOKİ gibi bir kurumun iklim şartlarını göz ardı edip dış mekanda yani dışarıdaki bir tavana alçıpan tavan uygulaması uygun görmesi de bir ironidir. Binanın abdesthane bölümünde ise ( TOKİ kontrolünde ) ısıtma sistemi projesi olmadığından kalorifer çekilmemiş ve don olayından dolayı klima serpantinleri zarar görmüştür. Ayrıca musluklar ve vanalar aşırı soğuklardan kaynaklı olarak çatlamıştır. Ayrıca söz konusu eksikliklerin listesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 16.01.016 tarihli ve GNL.GDN.16.322 sayılı yazı ile TOKİ Başkanlığına bildirilmiş ve gerekli işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Ancak Toki Başkanlığının cevap yazısında eksikliklerin Kullanıcı hatalarından kaynaklı olduğu iddia edilmiştir.''

Arsa değeri  ile binaların maliyeti  arasındaki fark neredeyse 4 kat...

Belediyenin yapımı için ilçenin çeşitli merkezlerinde hazineye ait 55 bin metre kare arsaların toplam maliyetinin  71 milyon 90 bin 169 TL olduğu   açığa çıktı.  Belediye Hizmet binası ve İlçe merkezinde 1 Kasım seçimlerinde önce seçim yatırımıymış gibi açılışı gerçekleştirilen 2500 kişilik Cami'nin tahmini maliyeti ise 19 milyon, 6 yüz bin Türk lirası olduğu belirtilirken aradaki   dört kata yakın rakam farkı ise merak konusu olmaya devam ediyor. Habervantv

Editör: Wan Haber