Van Gölü Havzasında 250'nin üzerinde yabani kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü, son dönemde yaşanan kuş ölümleri nedeniyle yakın gözlem altında tutuluyor.

Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü havzasında yaz mevsimi boyunca doğasever ve fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı olan Erçek Gölü, son aylarda yaşanan kuş ölümleri nedeniyle başta kurumlar olmak üzere doğaseverleri tedirgin etti.

Havzanın en önemli sulak alanlarından olan ve kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Erçek Gölünde yaşanan kuş ölümlerini inceleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri, her hangi bir salgına rastlamadı.

Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan YYÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Erçek Gölü'nün her yıl flamingolarla birlikte birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını söyledi.

Havzada bulunan sulak alanlar ve hayvanların üreme alanlarında sürekli kurumlar olarak inceleme ve araştırma çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Doç. Dr. Aslan, "Adır ve Çarpanak adası gibi insanların az olduğu yerlerde martılar üremeye gider. 150 binden fazla martı Adır ve Çarpanak bölgesine gider. Her birinin 3 yumurta bıraktığını düşündüğümüzde milyonu bulan bir popülasyon ortaya çıkıyor. Ürüme alanlarında çeşitli sebeplerden dolayı yüz binlerce nüfusluk bir yerde ölümler şekillenmekte. Erçek Gölü çevresi sulak alanında da misafir ve yerleşik olarak üremesini devam ettiren ördek türü kuşlar var. Bilindiği gibi 150'den fazla tür burada barınmakta. Bu barınma süresinde bazı nedenler ve her canlıda görüldüğü gibi normal ölümler şekillenmekte. Biz Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ile ortak bu alanları rutin şekilde kontrol etmekteyiz. Müdürlük ekipleri her hangi bir olumsuzluk durumunda bizi bilgilendirmekte. Biz de farklı ana bilim dallarından yardım alarak konu hakkında acil eylem planı oluşturuyoruz. Buradan da gerekli önlemlerimizi alıyoruz" dedi.

Bu yıl Erçek Gölü'nde kuş ölümlerinin yaşandığının bildirilmesiyle birlikte hemen harekete geçtiklerine dikkat çeken Aslan, ancak son bir ay içerisinde ölümlerin 10'u geçmediğinin altını çizdi. Belirtilen ölümlerin normal olduğunu da sözlerine ekleyen Aslan, Erçek Gölü'nün ava yasak bölge olması nedeniyle de popülasyonun yüksek olduğunu ifade ederek, "Bunların etkisiyle çeşitli nedenlere bağlı olarak da ölümler şekillenir. Bizim yaptığımız tahlillerde ölümler koksidiyoza bağlı gerçekleşti. Bu havaların sıcak olması, üremenin daha çabuk olmasıyla ölümler genç hayvanlarda görüldü. Bunların tedbirlerini aldıktan sonra burada her hangi bir olumsuzluk kalmadı. Buraya gelen flamingolar geldikleri gibi yakın zamanda sorunsuz şekilde göç edebilecekler. Bu yıl salgın hastalığa bağlı ölümler yaşanmadı. Yakında merkezimizin açılışını da yapacağız. Türkiye'nin ilk yaban hayvanları hastanesini de barındıracak bir merkez. Bu merkezin görevi koordinasyonu sağlamak. Böylelikle, ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin koordinasyonunu sağlayacağız. Şuanda yaban hayvanlarının üremelerini tamamlamasıyla ölü hayvanların veya kirlilik oluşturan nedenlerin temizlenmesi lazım. Temizlenmediği zaman gelecek yılki popülasyona hastalık taşıyacaktır. Biz bu temizliği İş-Kur elemanları, bölge müdürlüğü ekipleriyle birlikte sulak alanlarda göçlerin ardından yapıyoruz. Temizlik ve gerekli tedbir çalışmalarını yaparak gelecek yıl öncesindeki programımızı belirliyoruz" şeklinde konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı ise Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Erçek Gölü'nün, bu yıl da önemli uluslararası sulak alanlardan biri olarak belirlendiğini vurguladı.

Bölgeden ilk kuş ölümleri ihbarını 27 Ağustosta aldıklarını ve hemen harekete geçerek ekipleriyle bölgeyi kontrol altında tuttuklarına dikkati çeken Bakıcı, "Burada ilk başta ikisi ölü, üçü hasta 5 kuş bulduk. Hasta olanların gerekli tedavileri Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından yapıldı. Tedavilerinin ardından tekrar bu hayvanlar doğal ortamına bırakıldı.

Daha sonraki bir aylık süreçte de elemanlarımız burada gerekli kontrollerini yaptı. Bundan sonraki ölümlerin de münferit olduğu, salgın veya zehir vakasına rastlanmadığı tespit edildi" dedi. İHA

Editör: Wan Haber