Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen deprem 604 can aldı, 4 bin 152 kişiyi de yaraladı. Mucizelerin de yaşandığı depremin ardından bölgede sarsıntılar yaşanmaya başladı. Van, önceki gün de 4.6 büyüklüğündeki depremi yaşadı. Peki bu sarsıntılar neden kaynaklanıyor? STAR, deprem profesörü Ahmet Ercan’a sarsıntıların nedenini sordu. Ercan, “Van Gölü’nde hem kırıklar hareketli hem de yeni yanardağ oluşuyor. Bu nedenle Van, Muş, Bitlis, Hakkari 7’lik deprem için tetikte olmalı. Bölgede fay hareketleri dışında başka yerkabuğu hareketleri de var” dedi.

EN KALIN YER KABUĞUNA SAHİP

Doğu Anadolu’nun gerginliğini atamadığını ifade eden Prof. Ahmet Ercan, “Van’ın 150-200 kilometre çapı içinde 7.2 büyüklüğünde deprem olursa şaşırmayacağım. Kuşkulandığım Malazgirt kırığı idi. Bir de Hakkari var. Hakkari’de 5.6 oldu fakat büyük deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Bingöl kırığının, Muş, Bitlis, Hakkari’den İran’a bağlandığını söylemiştim. Son deprem de bunun kanıtlarıdır.  Bu bölgenin hem güney doğusunda Hakkari’de bir şeyler olabilir. Bitlis, Muş, Varto, Karlıova arası gergin. Vanlılar depremden çok korkuyorlar ama onlara kötü bir haberim var. Van Gölü çevresi 46 kilometre kalınlıkla Türkiye’nin en kalın yer kabuğuna sahip bölgesi aynı zamanda bu göl çevresindeki yanardağlarla oluşmuş Karbonatlı suların çıkması da yüzeryuvar dediğimiz aşağıdaki magma ile Van Gölü’nün kırıklarla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Biz, son jeofizik araştırmalarda Van Gölü içinde yeni bir yanardağ oluşumunu gözlemledik.  Bunun yarattığı bir gerginlik de var. Hem fay haltları hem de yanardağ oluşumu Van’ı tetikliyor” diye konuştu.

DEPREMDEN DAHA TEHLİKELİ

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün altında yeni yanardağ hareketliliği gözleniyor. Uzmanlar, bu hareketliliğin depremden daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. Prof. Ahmet Ercan, Van’ın 200 kilometrelik çevresinde ve Çukurova Bölgesi’nde büyük bir deprem beklendiğini söylüyor. Çukurova’nın zaten depremlerle oluştuğunu belirten Ercan, “Bugünlerde Kıbrıs yayı ile Güney Ege yayı çok etkin” dedi.

Star

Editör: Wan Haber