Avrupa Avukatlar Birliği'nce 1984 yılından beri verilen Ludovic Trarieux Uluslararası İnsan Hakları Örgütü ödülü bu yıl, KCK davasından tutuklu bulunan Diyarbakır İHD Şubesi eski Başkanı Av. Muharrem Erbey'e verildi. Almanya'da düzenlenen törende ödülü Erbey adına eşi Burçin Erbey aldı.
Diyarbakır Barosu'nda düzenlenen basın açıklamasına, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Muharrem Erbey'in eşi Burçin Elçi ve baro yöretimi katıldı. Avukatlardan avukata verilen ve insan hakları alanında en prestijli ödüllerden biri olduğunu ifade eden Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, bu ödülün Diyarbakır Barosu üyesi Muharrem Erbey'e verilmesinden büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını söyledi. Elçi, Erbey'e verilen ödülün, Dreyfus Davası'nın ünü Fransız avukatlarından Ludovic Trarieux adına ilk defa Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela'ya verildiğini ifade etti. Ödülün, 30 Kasım 2012 tarihinde Berlin'de düzenlenen bir törenle Muharrem Erbey'e verildiğini aktaran Elçi, "Ancak meslektaşımızın tutuklu olduğundan ödülü kendisi alamamış, ödül Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenbergin tarafından meslaktaşımızın eşi Burçin Erbey'e verilmiştir. Düzenleyici barolar tarafından söz konusu ödül meslektaşımızın insan hakları, savunma hakkı, hukukun üstünlüğünü savunma ve her türlü ırkçılık ve hoşgörüsüzlük biçimlerine karşı verdi mücadele nedeniyle verilmiştir. Diyarbakır Barosu yönetimi ve üyeleri ödülü veren Baro ve kurumlara teşekkür ediyor" dedi.

"MESLEKTAŞLARIMIZIN SERBEST BIRAKILMASINI BEKLİYORUZ"
Elçi, tutuklu avukatlar konusunu da değindi. Tutuklu bulunan meslektaşlarının serbest bırakılmasını talep eden Elçi, "Makul bir süre içinde yargılama ve yargılanırken makul bir süre içinde serbest bırakılma hakkı, Anayasa'nın ve taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvence altına aldığı adil yargılama hakkının gereğidir. Ne yazık ki bu temel insan hakkı, aynı zamanda bir insan hakları savunucusu olan Muharrem Erbey'den esirgenmektedir. Bu davada Erbey ve diğer meslektaşımız, üç yıldır haksız, adaletsiz ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklu olarak yargılanmaktadırlar. Bu ödül, aynı zamanda Türkiye'de tutuklu avukatlar sorununa da dikkat çekmeye vesile olmuştur. Türkiye'de halen 36 avukat tutuklu olarak yargılanmakta. Tüm tutuklu meslektaşımızın serbest bırakılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
(ÜN-YRT-AŞ-Y)

05.12.2012 12:49:14 TSI

Editör: Wan Haber