Meltem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Nihat Gençaydın, epilepsi nöbetlerinin herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceğini söyledi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Nihat Gençaydın, epilepsinin sıklıkla geçici bilinç kayıplarına da neden olduğunu belirtti. Gençaydın, "Nöroloji biliminin en önemli ve sık rastlanan hastalıklarından olan epilepsi, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini etkilemektedir. Hastalık, erkek ve kadınlarda eşit olarak görülmektedir. Epilepsi nöbetleri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ama sıklıkla en gençler ile en yaşlılar etkilenir" şeklinde konuştu.

EPİLEPSİ NEDİR?
Halk arasında 'sara' adıyla bilinen epilepsinin, yineleyen nöbetler ile karakterize ve sıklıkla geçici bilinç kayıplarına sebebiyet verdiğini ifade eden Dr. Gençaydın, "Ancak bu geçici bilinç kaybı her zaman oluşmaz. Nöbetler çok farklı şekilde ortaya çıkabilirler. Bazı nöbetlerden önce bir koku hissi gibi olağandışı bir algılama yaşanırken, bazı nöbetlerde kişi yere düşebilir veya ağzı köpürebilir. Bazen de boşluk nöbetleri denilen kişinin gözlerini bir noktaya dikmesi ve donuklaşması gibi durumlar ortaya çıkar" dedi.
Gençaydın, epileptik nöbet geçiren bir hastaya yapılması gerekenler ile yapılmaması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Sakin olun, hastanın baş ve vücudunu yana çevirin. Nöbet sırasında yaralanmasını önleyin, başını yere vurmasını, yataktan düşmesini önleyin. Çevresindeki kesici ve yaralayıcı cisimleri uzaklaştırın. Yakasını ve varsa sıkı giysilerini gevşetin. Eğer bilinçsiz hareketler yapıyorsa, sert olmayan hareketlerle engelleyin. Nöbet anında neler yaptığını iyice gözleyin ve bunları doktorunuza anlatın. Hasta kendine gelene kadar yanından ayrılmayın. Mümkünse doktoruna bilgi verin. Yapılmaması gerekenleri ise; panik yapmayın, hastayı telaşlandırmayın. Ağzını açmak için uğraşmayın, dişleri arasına bir şey koymaya çalışmayın. Dilin ısırılmasını önemsemeyin. Yiyecek-içecek veya ilaç vermeyin. Zor kullanarak engel olmayın, yatıştırıcı davranışlar içinde olun. Yapay solunum ve kalp masajı uygulamayın. Uyarıcı olduğu düşünülerek yapılan soğuk su dökme, tokat atma, ağrı verme gibi hareketler yapmayın."
(MAD-MAD-SO-Y)

18.12.2012 12:11:33 TSI

Editör: Wan Haber