OMÜ Sağlık Kültür ve Daire Başkanlığı Akademik Koordinasyon Topluluğu tarafından düzenlenen "Engelsiz Hayat" başlıklı konferans, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon'da yapıldı.
Eski İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın konuşmacı olarak davet edildiği konferansa; Rektör Danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Akademik Koordinasyon Topluluğu Başkanı İbrahim Serhat Ayaz, "Engelli birey toplumun üstünde bir yük değil, azim, sevgi ve yaşamla bütünleşme arzusuyla toplumun yitirdiği değerleri tekrar bulmak için büyük bir vesiledir. Bu yüzden engelli insanlarımızın sorunlarının temeli sevgi ve önemsemekten geçmektedir. Onlara da bu duygularımla konferansa katıldıkları için teşekkür ediyorum" dedi.
Akademik Koordinasyon Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fahri Birinci, "Engel doğal, engellere can kurban. Bizim ortaya koyduklarımıza ise bir şey demiyorum. Sorun; biz sık sık bu konularda toplantılar yaparız, o kadar. Birkaç ay önce Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla OKA destekli bir toplantıya davet edilmiştik. Yasanın üç yıl ertelendiği ilan edilince bayram ettik. Şimdi konuşmalar da azaldı. Bizim engellerle derdimiz yok. Bizim tarihimizde bize bunları öğreten birçok insan var. Gelin birlik olalım işi kolay kılalım. Başka söze gerek var mı? Dolayısıyla sıkıntımız problemlerin büyüklüğü değildir. Birlikte aynı şeyi düşünüp insanları ayrıma tabii tutmadan sadece insan olarak görmektir. Bunu başardığımız zaman her şeyi hallederiz diye düşünüyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
OMÜ Engelli Öğrenci Birimi temsilcisi Cengiz Çelik yaptığı konuşmada, "Bu vesileyle birimimizin çalışmaları hakkında bilgiler vermek istiyorum. Birimimiz, engelli öğrencileri kayıt sürecinden tutun bütün üniversite hayatı boyunca karşılaşacağı problemler hakkında detaylı çalışmalar yapar. Öğrencilerimizi terminallerden alıp, envanter tutarak, karşılaştıkları problemler için onlara danışmanlık yapar. Üniversitemizin toplu kullanım alanlarını tümü engelsiz bir durumdadır. Engelli öğrencilerimiz hiçbir şekilde sıkıntı çekmeden kütüphaneyi, camiyi, tuvaletleri, konferans salonlarını ve spor salonlarını rahatlıkla kullanabilirler. Üniversitemiz engelli öğrenciler konusunda çok büyük yol almış durumdadır. 1965 yılında yapılmış binalarımızda dahi engelleri kaldırmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Engelli öğrencilere yönelik Türkiye genelinde düzenlemiş olduğumuz etkinliklerimiz var. Yapmış olduğumuz çalışmalarla beraber özel ve resmi üniversitelerin çoğu bu uygulamayı örnek aldırlar. Bu konuda farkındalık oluşturduğumuz belirtmek isterim" şeklinde konuştu.
Eski milletvekili Lokman Ayva ise, "Konuşmamdaki bir temel felsefe ortaya koymak istiyorum. Bunun açılımını da KÖK teorisinde açıklamış olacağım. Şimdi paradigmamı oturtacağımız temel şudur. Bir resim düşünün ama ters bir resim düşünün. Mesela bir adam kafası aşağıda ayakları yukarda. Bu resim bizim engellilerimizi nasıl algılandığını anlatıyor aslında. Bugün ki konuşmamda ben bu resmi sizin kafanızda ters çevirmeye çalışacağım. Konferans sonunda beklediğimiz sonuç bu. Diyelim ki mahalleye bir aile taşınıyor ve bu ailenin kedisi var. Bu kediyle ilgili olarak evin sağ tarafında oturan insanlar çocuklara yeni bir aile taşındığını, bir kedileri olduğunu ve kedinin kuduz olup saldırdığını söylüyor. Diğer taraftakiler ise yeni bir aile taşındığını ve kedilerinin çok tatlı olduğunu söylüyor. Doğal olarak bu çocuklarda iki farklı tutum ortaya çıkıyor. Nesne, olay ve durum aynı olsa bile bunlara farklı anlamlar eklenebiliyor. Engellilerle ilgili durumda bu. Aynı engelliye farklı anlam yükleyerek o ters resim nasıl ortaya çıkıyor bunu konuşacağız. Seminer sandalyeleri sağ elini kullanan insanlara göre, yemekler tuzlu yiyenlere göre yapılır. Uzun boylu kısa boylu hadisesi vardır. O bakımdan dünyada sistemler standart insanlara göre yapılır. Mesela bayramlaşma. Bayramlaşırken size eli olmayan bir insan geldi, ne yapacaksınız? Sosyal sistemler böyle bir şey" şeklinde konuştu.
Konferansın ardından Rektör Danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman, Lokman Ayva'ya plaket takdim etti.
Ayrıca, engelliler kategorisinde açık sıklette 1. ve 90 kilo judoda 3. olarak ülkemize dünya şampiyonluğu kazandıran Samet Bulut'a ve eğitmeni Yrd. Doç. Dr. Menderes Kabadayı'ya da plaket takdim edildi.
Konferans hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
Etkinlikte, Karikatür Topluluğu'nun 2012 yılı Mayıs ayında üniversitemiz adına düzenlemiş olduğu üniversiteler arası "Üniversitede Engelli Olmak" konulu karikatür yarışması sonucunda dereceye giren ve sergilemeye değer bulunan eserler de Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde sergilendi.
Karikatür Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Tarık Yazar, "Yarışmamıza çok sayıda eser katıldı ve bunlardan ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan 40 eser var. Amacımız engelliler konusunda üniversitelerde bilinç oluşturmaktır" dedi.
(SAM-SLH-Y)

19.12.2012 18:09:16 TSI

Editör: Wan Haber