Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi tarafından hayata geçirilen 'engelsiz atölye', engellilerin ekmek kapısı oldu.
Engelsiz atölyede; el işi işlemeler ve dışarıdan sipariş aldıkları tek kullanımlık terlik ve çanta gibi işleri yapan engelliler, engelsiz atölye sayesinde hayata tutunduklarını ifade etti. Fabrikayı anımsatan iş yerinde sabah saatlerinde erkenden iş yerine gelen engelliler, aldıkları siparişleri yetiştirmek için engelli yaşama rağmen hayat mücadelesi veriyor. Engelliler, tüketici durumundan üretici durumuna geldiklerini belirterek, iş adamlarından da destek istedi.
Ev bütçesine katkıda bulunmak amacıyla çalıştığını belirten Güllü Süleymaniyeli, "İŞKUR'un verdiği kursla buraya geldim. Buraya gelmeden önce ev hanımıydım. Bu kursu açanlar sağ olsunlar. Evde oturmaktansa, buraya gelip iş öğreniyoruz. Çünkü biz daha önce dikim yapmayı bilmiyorduk. Buraya geldik terlik dikmeyi, çanta dikmeyi öğrendik. Buraya gelmemizdeki amaç; bir şeyler öğrenmek ve aile ekonomisine katkıda bulunmak" dedi.
Engelli olarak artık üretici bir konuma geldiğini ifade eden Yakup Süleymaniyeli ise, "Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi'nin açmış olduğu kurstan yararlanıyoruz. Bu işi daha önce bilmiyordum ama bu kursta bu işi öğrendim. Bu işi bir buçuk yıldır yapıyorum. Ben ayrıca tekerlekli sandalye basketbol takımında oynuyorum. Burada engelli olarak tüketici değil de, üretici konumuna geldim. Benim zaten el işlerine merakım vardı. Daha önce makineden hiç anlamazdım ama şu anda çanta dikiyorum ve üretebiliyorum. Başkanımız Hulusi Kalender beye çok teşekkür ediyoruz. Burada gerçekten engellilere verilen bir değer var. Türkiye çapında bütün dernekler böyle çalışırsa, engellilerin iş sorunu diye bir şeyi kalmaz" şeklinde konuştu.
Bu tür kursların sosyal açıdan kendileri için çok iyi olduğunu söyleyen Aysel Mercandağı ise, "Üç yıldır bu kursa geliyorum ve çeşitli nakış işleri yapıyorum. Evdeyken hiç arkadaşım yoktu ama buraya geldikten sonra arkadaşlarım oldu. Şimdi arkadaşlarımla birlikte aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Burada yaptığımız el işlerini açtığımız sergilerde satıyor ve para kazanıyoruz. Bu kursa engelli arkadaşların gelmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
(FS-HD-SO-Y)

11.02.2013 13:39:19 TSI

Editör: Wan Haber