Manisa'ya bağlı Kula ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından başlatılan Ekolojik Oyuncak Atölyesi'nde engelli vatandaşların yaptığı ekolojik oyuncaklar Manisa Belediyesi Kültür Sitesi'nde sergilendi.
Serginin açılışına Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Kula Kaymakamı Yusuf Cıbır, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, İş-Kur İl Müdürü Yüksel Uçar, engelli vatandaşlar katıldı. Engelli vatandaşlarla birlikte kurdele kesen Vali Daşöz, açılışta yaptığı konuşmada, projenin herhangi bir proje olmadığını, bu projeyi gerçekleştirenlerin toplumun en özel kesimi olduğunu söyledi. Daşöz, "Engelli vatandaşlarımız yaptıkları bu iş ile 'Bizi de fırsat verildiğinde bizlerin neler yapabileceğini yakından görün' mesajını veriyorlar. Gerçekten alkışlanacak bir proje. Projenin sürdürülebilirliği çok önemli. Bu noktada bize büyük görev düşüyor. İlimizde çok sayıda anaokulu, kreş var. Organik oyuncularımız buralarda okuyan çocukların sağlığı bakımından çok önemli. Bu oyuncakları öncelikle ilimizdeki okullarda tüketilmesinin kullanılmasının önünü açmamız gerekiyor. Ondan sonrada Türkiye genelinde satışlara başlanabilir. Bunu başarabilirsek bu çalışmalar hem iyi meyve vermiş olur Ben bunu başarabileceğimize inanıyorum. Engellilerin bizlerden bekledikleri bir tek şey var. 'Bizim önümüzde engel olmayın' diyorlar. Onlar çok mutlular, kendileriyle barışık insanlar. Biz onların durumlarına uygun şartları oluşturup onlara fırsat verelim. Onların önünde engel olmayalım. Fırsat verilince yapamayacakları bir şey yok." diye konuştu. Konuşmaların ardından Vali Daşöz ve beraberindekiler sergiyi gezerek ekolojik oyuncakları incelediler. Engelliler tarafından yapılan Hacivat-Karagöz kuklalarına özel ilgi gösteren Vali Daşöz, perdenin arkasına geçerek kukla oynattı.
Kula Halk Eğitim Merkezi'nin İş-Kur, Kula Belediyesi ile Kula Ortopetik Spastik ve Özürlü Çocukları Koruma Yardımlaşma Derneği desteğiyle engellilerin istihdamına yönelik açtığı atölyede çalışanlara, İş-Kur tarafından günlük 20 lira veriliyor. İki yıl önce açılan atölyede engelliler, günde 100 parça ekolojik oyuncak üretiyor. Böylece engelliler hem toplumla iç içe oluyor hem de gelir elde ediyor. 2 gün açık kalacak Ekolojik Oyuncak Sergisi'nde Vali Halil İbrahim Daşöz, valilik olarak atölyeye katkıda bulunmak için 10 bin liralık ekolojik oyuncaklardan aldı. Daşöz, valilik olarak aldıkları bu ekolojik oyuncuları ihtiyacı olan ana okullarına vereceklerini söyledi.
(AY-ÖND-Y)

18.12.2012 15:28:42 TSI

Editör: Wan Haber