İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin (İKÇÜ) düzenlediği 'Engellilerin Eğitimi ve Topluma Kazandırılması' temalı panelde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Bakanlıklar, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının engelliler konusundaki politika ve uygulamalarının her geçen yıl daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
İzmir Katip Çelebi Rektör Yardımcısı Prof. Tancan Uysal'ın
yönettiği panele, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Kaptanı Özgür Gülbudak, Herşeye Rağmen kitabının yazarı Serkan Uman ve Kanal 24 Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Yiğit Bulut da konuşmacı olarak katıldı.
Ege Palas Oteli'nde gerçekleşen panel öncesi bir konuşma yapan Emine Erdoğan, eğitim konusundaki çalışma ve kampanyalara önem verdiğini ancak kendisini en çok engellilerle ilgili projelerin etkilediğini belirterek "Hiç şüphesiz eğitim çocuklarımız, geleceğimiz için yapacağımız en faydalı şey. Okula gitmek eğitim görmek isteyip de imkan bulamayan bir tek çocuğumuzun bulunmaması en büyük dileğimiz. On yılda heyecan verici gelişmelere hep birlikte şahit olduk. Eğitim konusunda düzenlenen her kampanyaya katılmanın ve üzerime düşeni yapmanın gayreti içinde oldum. Beni en çok etkileyen şey engellilerle ilgili. Engelli kardeşlerimiz bugün artık geçmişle mukayese edilemeyecek düzeyde hayatın her alanında varlıklarını hissettiriyor. Bakım hizmetlerinde getirilen ve yaygınlaştırılan yeni uygulamalar engellilerin aile, toplum ve yaşadıkları çevreyle bütünleştiklerini görüyoruz. Engellilerimizin özgüvenleri ve hayata tutunma azimleri artıyor. Gelişmelerin gidişatını takdir, iftiharla izliyoruz" dedi.
Erdoğan, engellilerin toplumda birinci sınıf vatandaş olarak bulunmalarını sağlayan projelere büyük önem verdiğini kaydederek şöyle konuştu: "Engelli kardeşlerimizin birinci sınıf vatandaşı olarak girmeleri için bu projelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başarıların her geçen gün katlanarak artacağına inanıyorum. Sahip olduğumuz kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi güzel hasletler sayesinde zihin, yüreklerimizdeki engeli kaldıracağız. Kaldırdığımızda birbirimize daha fazla kenetleneceğiz. Güçlü Türkiye'yi ancak bu şekilde hep birlikte inşa edebiliriz. Engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözümü konusunda ortaya koyduğumuz samimiyet ve elde edeceğimiz başarının diğer alanlarda da örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. "
Geçen haftalarda hayata geçen 'Girişimci Engel Tanımaz' ve 'Ulaşımda, İletişimde ve Yaşamın İçinde Ben de Varım' adlı iki projeye övgüler yağdıran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Geçen iki haftalık sürede engellilerimizle ilgili iki önemli projeye bizzat şahitlik ettim. 3 Aralık pazartesi günü özürlüler gününde, girişimci engel tanımaz projesinin tanımı yapıldı. Projenin bir kez daha hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Aile ve Sosyal Politikalar, Bilim Sanayi Teknoloji bakanlığı ile İstanbul büyükşehir belediye başkanının yürüttüğü projenin tüm dünyaya öncülük edeceğine inanıyorum. Girişimcilik eğitimi verilecek, danışmanlık desteği ve sermayesiyle engelli kardeşlerimiz kendi işlerini kurabilecek ve yeni bir hayata başlayabilecekler. Ailelerine ve ülkemize önemli katkı sağlayacaklar. 4 Aralık'ta engelli çocuklarımız ve aileleriyle Ankara'da biraraya geldik. Ulaştırma Bakanlığımızca organize edilen ulaşımda, iletişimde, hayatın içinde ben de varım projesinde 2009'dan bu yana elde edilen sonuçları gördüm. Bu projenin ne kadar anlamlı, yerinde olduğunu müşahade ettim. Bu yıl downsendromlu kardeşlerimizin de dahil edilmesiyle bu önemli projenin daha kapsamlı hale geldiğini memnuniyetle gördüm. "
Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Galip Akhan, üniversitelerinde engelsiz üniversite birimi kurduklarını belirterek, "Engelli öğrencilerle ilgilenecek birer akademisyen görevlendirdik. Engellilerle ilgili bilimsel araştırma yapıyoruz. Engellilere yönelik düzenlemeler lütuf değil. Engelli doğmak ya da olmak bireyin tercihi değil. Hepimiz birer engelli adayıyız. Engelliler konusunda atılacak her adım kendi geleceğimiz için de bir adımdır" diye konuştu.
Rektör Akhan'ın ardından kürsüye gelen İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir'de 40 üzerinde engelli sivil toplum örgütü olduğunu ve sorunlarının çözümü için ellerinden geleni yaptıklarını ve valilik merkezinde Türkiye'de ilk kez 'Engelliler Birimi' kurduklarını söyledi.
Vali Kıraç, 21'i resmi 13'ü özel 34 özel eğitim kurumunda bin 700 engelli öğrenciye hizmet verdiklerini anlatarak, 11 bin 208 öğrencinin de kaynaştırma eğitimine tabi tutulduğunu belirtti. Kıraç, her hastanede bir başhekim yardımcısını engelli hastaların sorunlarını çözmek için görevlendirdiklerini dile getirerek, engellilerin daha rahat hizmet almasını sağladıklarını kaydetti.
İzmir'de korumaya ve bakıma muhtaç engellilerle ilgili de hizmet verdiklerini vurgulayan Vali Kıraç, 16 bin 571 engelliye evde bakım ücreti verdiklerini aktardı.
İş-Kur İzmir İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde engellilerin istihdamı kapsamında 2 bin 100 engellinin işe yerleştirildiğini belirten Vali Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nüfusun yüzde 12'si engelli. Meseleyi insan odaklı ele almak zorundayız. Tüm problemlere odağına insanı koyacak şekilde bir yaklaşım sergiliyoruz. Başta devlet, üniversiteler, yerel yönetimler, STK'lar olmak üzere bundan sonra da engellilerle ilgili ciddi çalışmalar yapacağız."
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, mihmandar olarak bulunduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Son on yıldır Türkiye'de engellilere yönelik maddi ve manevi alanda önemli hizmetler verdiklerini belirten Günay, şöyle konuştu: "Ancak adaletli toplumlar, ancak barışı kurma konusunda kararlı adımlar atan toplumlar, yoksullarına ve engellilerine önem ve hizmet verirler. Son on yıldır bu anlayışla hizmet ediyoruz. Biz son on yılda Türkiye'de bu alanda maddi ve manevi önemli gelişmeler sağladık. Bunu içtenlikle söyleyebilirim. Tüm bu adımları atarken tüm bireylere ayrımsız hizmet etmeye çalışırken milletimizin desteğini arkamızda hissediyoruz. Bizim istediğimiz desteği Başbakanımız da hissediyor. Onun bir desteği daha var. Her başarılı bireyin arkasında eşi var. Bu sözün ne kadar gerçek olduğunu hepimiz göreceğiz"
Panele Bakan Ertuğrul Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Nükhet Hotar, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile çok sayıda partili, davetliler ve engelliler katıldı.
(HD-FÇ-HO-Y)

14.12.2012 14:56:44 TSI

Editör: Wan Haber