Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, son yıllarda ellerinde engelliler adına dergi satarak yardım topladıklarını söyleyen baylı bayanlı guruplar vatandaşları çileden çıkarmayı sürdürüyor.
Engelliler adına para topladıklarını söyleyen bu kişilerin topladıkları geliri nereye verdikleri ise akıllarda soru işareti bırakıyor. Fiyatları 5 liradan az olmamak şartıyla, üzerinin ise engellilere bağışlanmak üzere ne kadar verilirse kabul edilen gazete ve dergileri satan bu guruplara ise zabıta ve polis birimlerinin cezai yaptırım uygulamakta zorlandıkları belirtiliyor. Ayvalık cadde ve sokaklarında kızlı-erkekli guruplar halinde ellerindeki dergi ve gazeteleri satmak için önüne geleni durdurarak, engellilere yardım amacıyla söz konusu satışı yaptıklarını kaydeden bu kişilerin herhangi bir ilin valiliğinden aldıkları izinle ülke genelinde söz konusu satışı gerçekleştirdikleri vurgulanıyor.
Çoğunlukla üniversite öğrencileri tarafından satışa sunulan engellilere yönelik dergi ve gazeteleri basan ve satışını sağlayan matbaaların yasal boşlukları değerlendirerek engeller üzerinden haksız kazanç sağladıklarının ise altı çiziliyor. Söz konusu satıcılara vatandaşların tepkisi de yoğun oluyor. Bazı vatandaşların, engelliler adına para toplayan söz konusu satıcılara, 'Duygu sömürüsü yapmayın' diyerek tepki göstermeleri dikkatlerden kaçmazken, bazı vatandaşlar ise, 'Engelliler üzerinden duygu sömürüsüyle modern dilencilik yapılıyor' şeklindeki sözler, sarf ettikleri gözleniyor.

ENGELLİLER DERTLİ
Ayvalık'ın engellilere karşı son derece duyarlı halkının, art niyetli şahısların üniversite öğrencilerini maşa olarak kullanıp, yıllarca suiistimal ettiğini savunan Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Halil Burgaz, söz konusu gazete ve dergi satışı yapanlarla mücadelede bugüne kadar sonuç alamamaktan dertli. Basın kanunu ve engelliler yasasının yanı sıra bir çok yasal boşluğu, sadece rant sağlamak adına kullanan engelli suiistimalcilerine karşı halkı her fırsatta uyardıklarını belirten Burgaz, "Halkımıza bu gibi kişilerin sattıkları gazete ve dergileri kesinlikle satın almamaları ve aldıkları gazete ve dergilerden elde edilen gelirlerin hiçbir şekilde engellilere ulaşmadığını anlatabilmek için ilçe genelinde uyarıcı el ilanları bile dağıttık. Engellilere karşı son derece hassas olan vatandaşlarımızı bilinçlendirebilmek için tam anlamıyla savaş vermemize rağmen şimdiye kadar herhangi bir sonuç alamadık" diyerek, vatandaşların engellilere yardım amaçlı sattıklarını söylediği bu gibi satıcılar tarafından satılan gazete ve dergilere itibar etmemelerinin altını çizdi.
(SS-SŞ)

25.01.2013 18:25:50 TSI

Editör: Wan Haber