3 Aralık Dünya Engelliler Günü Yalova'da da kutlandı.
Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Yalova'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yalova'daki engelliler dernekleri ortak bir program düzenledi. Yalova Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'ndaki organizasyonda konuşan AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın engellilerin meselelerine dönük tedbirleri en kısa sürede hayata geçirdiğini söyleyen Vekil Coşkun, "Engelli nüfus tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde önemli bir orana sahiptir. Bu gerçekten hareketle engellilerimize yönelik hizmet kapasitemizi artırmak için, hükümetimizce birçok uygulamayı ilk defa hayata geçirdik. Sivil toplum örgütlerine ve engelli kardeşlerimiz adına çalışma yapan tüm gönüllülere de büyük bir sorumluluk düşmektedir. Engellilerimizin hayat kalitesinin yükseltilmesi, sosyal güvenlik sistemimizin tüm engellileri kapsayacak biçimde genişletilmesi, sağlıktan beslenmeye, barınmadan rehabilitasyona tüm gereksinimlerinin karşılanması konusunda, hizmetlerimizi daha dün gıpta ettiğimiz ülkelerin seviyesine doğru yükseltmeye başladık hatta birçok alanda geçtik" dedi.
Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2005 yılında özürlüler kanununun çıkarıldığını belirten Vekil Coşkun, "Engelli vatandaşlarımız kanuni güvence altına alınmıştır. 2010 yılı referandumunda engelli vatandaşlarımıza yönelik pozitif kapsamında, engelli vatandaşlarımız böylece de Anayasal güvence altında korunmuştur. Evde bakım ücreti adı altında engelli vatandaşlarımızın ailelerine ücret ödenmeye başlanmıştır. Engelli vatandaşlarımıza yönelik başlatılan sosyal sorumluluk kampanyaları ile eğitim altyapısının ve kalitesinin zenginleştirilmesi sağlanmıştır. Engellilerin istihdam edilmeleri için ayrıcalıklı kadroların tahsis edilmesi sağlanmıştır. Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) ile engelli kardeşlerimiz, kendi kategorilerinde sınava tabi tutularak memuriyet hakkı elde edebilme imkânına kavuşmuşlardır" diye konuştu.
Yalova'da bin 130 aileye evde bakım ödemesi yapıldığını dile getiren Vekil Coşkun şöyle konuştu:
"Yalova'mızda 2007 yılından itibaren bin 130 aileye evde bakım ödemesi yapılmaktadır. Sadece bu engelliler için yılda 7 milyon lira ödeme yapılmaktadır. Tüm masrafları devlet tarafından karşılanan resmi ve özel bakım merkezlerinde 150'ye yakın engelli vatandaşımız 24 saat yatılı hizmet almakta ve hükümetimiz bu fertler için de her yıl yaklaşık 1.5 milyon lira ödenek ayırmaktadır. Çabamız engelliliğin bir çile ve sıkıntı konusu olmaktan çıkarılıp, gerçekten herkes için yaşanabilir bir dünya olması içindir. Bu çabamıza destek veren, herkese teşekkür ediyor, değerli engellilerimize ve ailelerine kalbi duygularla sağlıklı ömürler diliyorum."
Yalova Valisi Esengül Civelek ise yaptığı konuşmada, güç birliği içerisinde engelliler için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Vali Civelek, "Bizler engelsizler ve engelli olanlar bir arada yaşıyoruz. Şu an bizler engelsiz olabiliriz ancak hiç beklenmedik anda, beklenmedik şekilde engel de olabiliriz. Hepimiz birer engelli adayıyız. Toplumsal yaşamda engelliler engelli olmayanlarla aynı sosyal ekonomik siyasal haklara sahiptir. Ülkemizde engellilerimize yönelik hizmetlerin düzenlenmesi etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi, topluma katılımının sağlanması konularında son 10 yılda rekor niteliğinde yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiş ve ulusal politikalar belirlenmiştir. Kanuni düzenlemeler çerçevesinde engellilerimizin eğitim seviyesini yükseltecek imkânların, fırsatların sağlanması, yeteneklerinin geliştirmesi yönünde sosyal, kültürel ve sportif imkânların arttırılmasıyla kendi kendilerine yeterli birer birey olarak hazırlanmaları hepimizin görevidir. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları güçlü bir işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinde birtakım sorunlarla karşılaşılması bir gerçektir. Bu kanuni düzenlemeleri gerçekleştiren güçlü Türkiye Cumhuriyeti devleti uygulamadaki zorlukların da üstesinden gelebilecek güce sahiptir. Engellilerimiz için engelsiz bir dünya oluşturmak el birliğiyle, gönül birliğiyle, işbirliğiyle ve onları anlamamızla mümkündür" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından engelliler çeşitli gösteriler sundu.
(SÇ-MŞ)

03.12.2012 14:48:38 TSI

Editör: Wan Haber