Göreve başladığı günden itibaren gerek sosyal gerekse kültürel anlamda başlattığı projelerle ilçeye yeni bir görünüm kazandıran İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, dezavantajlı gruplara da umut ışığı oluyor.

Kentin mevcut sorunlarına el atan Öztürk, engellilere daha rahat bir yaşam ve onların sosyal hayata katılımlarını sağlamak için ‘Engelsiz Yaşam Akademisi’ni oluşturdu.

İlçeye bağlı Şerefiye Mahallesi'nde oluşturulan Engelsiz Yaşam Akademisi'nde bir yandan güzel vakit geçiren engelliler, bir yandan da meslek öğreniyor.

İçerisinde fitness ve konferans salonu, bilgisayar sınıfı, resim, müzik ve ahşap atölyeleri, güzellik merkezi, tiyatro salonu gibi birçok alanın olduğu merkezde ayrıca engellilerin oynayabileceği çocuk parkı ve hobi bahçeleri de bulunuyor. Sabah evlerinden servislerle alınan engelliler, gün boyu merkezde hayatın adeta tadını çıkardıktan sonra akşam saatlerinde tekrar evlerine bırakılıyor.

Engellilerin, yaşam merkezine geldikten sonra hayatlarında çok şeyin değiştiğini belirten Engelsiz Yaşam Akademisi Özel Eğitim Öğretmeni Suzan Fidan, “İlk geldiklerinde hepsinde çekinme duygusu vardı. Onlara ilk önce özgüven aşıladık. Buraya geldikten sonra özel olduklarını ve bir bakıma neleri başarabileceklerini anlatmaya çalıştık” dedi.

“Daha önce hiçbir sosyal hayatımız yoktu”

Daha önce evde akşama kadar sadece televizyon izlediklerini ve sosyal hayatın ne olduğunu dahi bilmediklerini belirten engelliler, Engelsiz Yaşam Akademisi ile yeniden doğduklarını belirtti.

Bedensel engelli Meltem Tarhan, Engelsiz Yaşam Akademisi açılmadan önce hiçbir engellinin sosyal hayatının olmadığına değinerek, “Bazen derneklere giderdik ya da yılda bir defa tüm engellilerin olduğu bir kamp yapılırdı. Biz engeliler olarak evlerimizden çıkamıyor, bir kafeye bile gidemiyorduk. Şimdi Engelsiz Yaşam Akademisi sayesinde burada tüm engelli arkadaşlarımızla buluşuyoruz. Kafe olsun, çayımız olsun, hocalarımız olsun, bizlerle çok ilgileniyorlar. Bu merkez sayesinde engellilerimiz çok mutlu oldu. Bunun yanında engelli aileleri de rahata kavuştu. Çünkü bir engelli ailesi rahatlıkla dışarıya çıkamıyordu. Engellisini bırakamıyordu, ama şimdi engellisini buraya bırakıp işini yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Engelsiz Yaşam Akademisi ile yeniden doğduk”

Engelsiz Yaşam Akademisi ile yeniden doğduklarını vurgulayan Tarhan, “Engelliler, burada sosyal hayattan ziyade meslek de öğreniyorlar. Çünkü burada mesleki alanda verilen kurslar sonrasında engelliler aldıkları sertifika ile kendi iş yerlerini açabiliyorlar. Burası bir nevi evimiz. Tüm engelliler burada yeniden hayata tutundu. Sosyal hayatımız, en başta özgüvenimiz oldu. Ben bir ilki ilimizde başlattığı için, engellilerin hayata tutunmalarını sağladığı için İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk’e tüm engeliler adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. (iha)

Editör: Wan Haber