Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik Bakım Hizmetleri Bölümü ve Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından "Engelli Bireyleri ve Ailelerini Bilinçlendirme" konulu seminer düzenlendi.
Kongre Merkezi'nde düzenlenen seminere Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, Diyarbakır Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Davut Karaaslan, Hemşirelik Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Zübeyir Türk, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. İlk olarak söz alan Hemşirelik Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Zübeyir Türk, bu tür etkinliklerle her şeyden önce öğrencilerin kendini tanıtma imkanı bulduğunu, bölüm olarak düzenlenen tüm etkinliklerde kendilerine destek veren müdürlerine teşekkür etti ve yararlı bir seminer olması temennisinde bulundu.
Meslek Yüksek Okul Müdür Vekili Doç. Dr. Davut Karaaslan ise Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik Bakım Hizmetleri Bölümü ve Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerinin yoğun aktiviteler içinde olduklarını ifade ederek, yapmış oldukları faaliyetlerle ulusal basında da kendilerinden söz ettirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. DÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel de yaptığı konuşmada son birkaç haftadır Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin etkinliklerini takip ettiğini, topluma hizmet kapsamında kendisinin de yoğun olarak çalışmalar yaptığını söyledi. Temel, "Ben kimyacı olmama rağmen engelliler ile ilgilenmekten, onlar için bir şey yapmaktan mutluluk duyuyorum" dedi. Temel, kızının engellilere yönelik yazdığı duygu yüklü düşüncelerini okuyarak herkesin engelleri kaldırmak için üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Sur Rehberlik Araştırma Merkezi sorumlularından Radiye Yeşilmen, ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak ve özel olarak yetiştirilmiş personel, uygulanan yöntemlere özel eğitim dendiğini ifade ederek, özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri sınıflandırdıklarını ve oluşturulan bireylere birebir eğitim uyguladıklarını dile getirdi. Yeşilmen, "Engelli tanımak yeni doğmuş bir bebek gibidir, yeni bilinmeyen bir ülkeyi keşfetmek gibidir" ifadelerini kullandı.
Sur Rehberlik ve Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Ebru Atlı da psikolojik danışmanlığın, bireyin kendini tanıması, anlaması, gelişmesi için yapılan profesyonel yardım süreci anlamına geldiğini, psikolojik danışmanın ve rehberliğin nihai amacının bireyin kendini tanıması olduğunu söyledi. Meslek seçiminin zorlaşması ve modern eğitim anlayışının benimsenmesi rehberlik ve psikolojik danışmanlığın ortaya çıkmasına yol açan faktörler olduğunu belirten Atlı, merkezlerinin hizmetlerinden söz etti.
(ÜN-AKK-Y)

12.12.2012 18:16:20 TSI

Editör: Wan Haber