Küçük ölçekli şirketler ve kişiler web sitelerini engellilere emanet ediyor.
Adını dünyanın en zeki hayvanı olan yunus balığı türü Afalina'dan alan,yüzde 100 yerli 'Afalina Akıllı Web Sitesi' projesi hayata geçirildi. LED Bilişim, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'yle yaptığı iş birliği çerçevesinde, engelli gençlerin web tasarımcısı ve içerik yöneticisi olmalarına olanak sağlıyor.
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, kurulduğu günden bu yana engellilerin yaşam standardını yükseltmek ve hayatın içinde aktif olarak yer almalarını sağlamak için pek çok proje yürüttü. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda engelliler, tiyatrodan dans projelerine, kişisel gelişimden spora kadar pek çok etkinlikte yer aldı. TOFD, engellilerin iş hayatında da aktif rol alabilmeleri için özellikle reklam ve grafik alanında çeşitli eğitimler vererek iş sahibi olmaları adına çalışmalar yürütüyor.
TOFD'nin son projesi, engellilerin istihdamına yönelik yeni bir ortaklık oldu. Çalışma, LED Bilişim tarafından geliştirilen 'Afalina Akıllı Web Sitesi' yazılımı ile engellilerin aldıkları eğitimin ardından, web tasarımcı olarak ekonomik hayatın içerisinde yer almalarını kapsıyor.
Projenin ilk öğrencisi, erken doğum yüzünden spastik deparazi hastası olan 19 yaşındaki Okan Çınar. Milli yüzücü olan Çınar, su topu oynuyor aynı zamanda sertifikalı dalgıç ve binici. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin sağladığı imkanlarla önce grafik tasarımcısı ardından da web tasarımcısı oldu. 5 buçuk aylık doğduğu için doğuştan kasları sert olan ve yürümekte zorluk çeken Okan Çınar işe, TOFD'nin kampanya web tasarımlarını yaparak başladı. Çınar; "Liseyi bitirdikten sonra ne yapacağımı bilmiyordum. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin grafik tasarım kursu beni sosyalleştirdi. Ardından da Afalina ile beraber artık kendi parasını kazanan özgür bir birey oldum" diye konuştu.
Çınar, Afalina akıllı web yazılımı sayesinde www.engelsizwebtasarim.com adresi üzerinden web sitesi tasarımı yapıyor. Ayrıca eğitim alan dernek üyeleri, bu site üzerinden istihdam edilerek, ekonomik hayata katılımları sağlanacak.
Afalina yazılımı sayesinde engellilerin kısa sürede web tasarımcı sertifikası alması planlanırken, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş, engellilerin ekonomik hayata katılımı için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.
Afalina projesinin önemine değinen Baş, "Led Bilişim'in geliştirdiği sistem ile hem engelli üyelerimiz günümüz şartlarında geçerli bir meslek sahibi oldular hem de derneğimizin mesleki çalışmalarına yeni birini daha eklemiş olduk. www.engelsizwebtasarim.com adresi üzerinden web sitesi yaptırmak isteyenlere maksimum 3 gün içerisinde web siteleri teslim edilebiliyor" diye konuştu.
(ÖK-ÖK-Y)

28.01.2013 15:58:54 TSI

Editör: Wan Haber