Rize Kivi Kooperatifi ve Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, enflasyon rakamlarının belirlenmesinde 2013 yılı TÜFE'sinden çıkartılan greyfurtun yerine sepete dahil edilen kivinin enflasyon rakamlarını olumlu yada olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
Türkiye'de kivi üretiminin her geçen yıl arttığını bu nedenle enflasyon oranının belirlenmesinde kivinin de dikkate alınmaya başladığını belirten Paliç "Türkiye'de kivi tüketimi 75 bin tona ulaşmıştır. Her geçen yıl da tüketim artmaktadır. Üretimimiz tüketimi karşılamıyor. Bu nedenle üretim teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Özellikle kış aylarında bolca tüketilen bu meyve bir çok hastalığa iyi geldiği gibi bir çok hastalığı da önlemektedir. Şeker oranı ve gramaj bakamından dünyanın en kaliteli kivisi ilimizde üretilmektedir" dedi.
Paliç, enflasyon oranı belirlenirken kivinin bölgedeki üretici fiyatları baz alınırsa hata yapılacağına dikkat çekerek, "Kivi için yeterli soğuk hava depoları bulunmadığı için özellikle bölgemizde üretilen kiviler çok düşük fiyatlarda alıcı bulmaktadırlar. Bu yıl Tarım Kooperatifi olarak kivinin kilosu ortalama 1.5 TL'den alınmıştır. Ama diğer toptancılar insafsızca davranarak fiyatı 1 TL'nin altına düşürdü. Enflasyon oranı belirlenirken bölgemizdeki üretici satış fiyatı baz alınırsa hata yapılır. Ancak kivi marketlerde 3-4 TL arasında satılmaktadır. Market fiyatı baz alınırsa doğru veri elde edilir" diye konuştu.
(GF-ÖS-Y)

31.01.2013 15:09:08 TSI

Editör: Wan Haber