Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2013 yılında da özelleştirme programlarının devam edeceğini söyledi.
AK Parti Denizli Aralık Ayı Danışma Kurulu Toplantısı, Pekdemir Düğün Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, AK Parti Denizli Milletvekilleri ve çok sayıda partili katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı toplantının düzenlendiği salonda çok sayıda partili karşıladı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Denizli'ye gelmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi. Özelleştirme konusunda çok hassas olduklarının belirten Bakan Yıldız, "2012 yılında yaklaşık 14 milyar dolarlık özelleştirme programının en sonuncusunu yaptık. 2 milyar 250 milyon dolara Seyit Ömer Santrali'ni özelleştirme teklifi geldi. 16 firma mücadele etti. Bu hem siyasi iktidar hem de enerji alanında özel sektör girişimciliğinin geldiği noktada önemli buluyorum. 2012 yılında petrol fiyatları tarihinin en üst seviyesine çıktı. 120 dolarlar civarında ama buna rağmen enerji sektöründeki hareketlilik tabii ki devam ediyor. Yerli kaynaklarımız yenilenebilir kaynaklarımızla beraber büyümeye devam edecek. Bildiğiniz gibi 2013 yılında özellikle ilk çeyreğinde özelleşme programlarına devam edilecek. Hem ülke ekonomisine olan katkı hem de vatandaşlarımızın refah seviyesi açısından son derece önemli. 4 tane daha elektrik dağıtım şirketinin özelleştirme programını nihayetlendireceğiz. Bir de Ankara doğalgaz dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bunları son derece önemli buluyorum. 2012 bu anlamda özellikle son yapılan ataklarda alınan tekliflerle başarılı kapadığımızı söyleyebilirim. Özelleştirme tekliflerinin yarısı enerji sektöründe gerçekleşti. İnşallah 2013 yılında da bu programımız devam edecek" dedi.
Türkiye'nin enerji alanında yüzde 72 bir ithal girdinin olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, "Toplam tüm enerji girdilere baktığımızda yüzde 72'ler civarında bir ithal girdimiz var. Tabii bunun için bizim su, rüzgar, güneş jeotermal, özellikle biliyorsunuz Denizli'de jeotermal çok iyi. Biokütle gibi kaynakları da hareketlendiriyoruz. Yerli kaynaklarımıza, yerli kömürümüze önem vermemiz lazım. Ben 2013 yılında oluşturduğumuz kamuoyunun bu yerli kaynaklar lehinde gelişmesini temenni ederim. Bu son derece önemli. Tabii çabalarımıza, gayretlerimize bu yönde devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Nükleer güç santrallerinin aktif büyüyen Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Bakan Yıldız, "Birçok dallarıyla beraber bunu geliştirmeye gayret ediyoruz. Nükleer güç santralleri bunun önemli bir parçası. Birinci nükleer güç santrali Akdeniz'de, ikincisi de Karadeniz'de kurulmuş olacak. Birinciyle alakalı olarak bir problemimiz yok. Sahada çalışmalar devam ediyor. İkinciyle alakalı tekliflerimizi de bu sıralar artık tamamlamak durumundayız" diye konuştu.
(EV-SK-GS-Y)

29.12.2012 12:13:09 TSI

Editör: Wan Haber