Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Irak'ın iç işlerine karışmayacağını belirterek, "Türkiye, Irak'ın kuzeyi ile merkezi Irak arasındaki sorunun tarafı olmaz" dedi.
Ankara Sanayi Odası'nda Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen '2012 yılı Dünya Enerji Görünümü Türkiye Tanıtımı' toplantısına katılan Yıldız, petrol, doğalgaz, kömür, nükleer ve yenilenebilir enerjinin yanında 6. yakıt türünün enerji verimliliği olduğunu vurgulayarak enerji verimliliği ile tasarrufunun sağlanması ve yediden yetmişe toplumun her bireyine anlatılmasını için 'Enerji Hanım' projesinin hayata geçirildiğini kaydetti.
Bakan Yıldız, Irak'ın normalleşmesinin ülkenin petrol gelirlerinin artmasına bağlı olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin Irak'ın kuzeyi ile merkezi Irak arasındaki sorunun tarafı olmayacağını ifade eden Bakan Yıldız şunları söyledi:
" Onların kendi içerisindeki yorumların da bir tarafı olmayacak. Türkiye üzerinden bunun çözülmesine biz çok sıcak bakmayız. Irak'ın bütünlüğü içerisinde bizim yorum yapmamız söz konusu olmaz yapmayız da. Türkiye Irak'ın iç işlerine karışmak gibi bir noktaya hiçbir zaman gelmez. Çünkü Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bunu çok güçlü savunuyoruz. İster kuzey ile ister güney alışveriş yapın oradaki gelir Irak'ın tamamınadır."
Bakan Yıldız, Türkiye'nin Irak'ı bir bütün görerek kuzeyine de güneyine de yatırım yaptığını ifade ederek, "Venezuela'da Kolombiya'da petrol arama çalışmaları yürüten Türkiye'nin yanı başındaki Irak'a ilgisiz kalması düşünülemez. Hem yurt için de hem de yurt dışında arama çalışmalarımız devam edecek. Petrol ve doğalgazı mümkün olduğunca yerli kaynaklar haline getireceğiz" diye konuştu.
Almanya başta olmak üzere İtalya ve İsviçre'nin nükleer santrallerini kapatacakları yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, bu açıklamaları samimi bulmadığını kaydetti.
Bakan Yıldız, nükleer santrallerden vazgeçtiğini açıklayan Almanya'nın gerekçesinin nükleer teknoloji tehlikeli olarak görmesi olduğuna dikkat çekerek şunları dedi:
" Peki neden 2013 değil de 2022'te vazgeçiyor. Çünkü belirlenen sürede o nükleer santraller ömrünü tamamlıyor. Yaşını doldurmuş santrallerden vazgeçmenin nükleerden vazgeçmek olmadığının bilinmesi gerekir. Ben de bunun üzerine ironi yaparak 'biz de nükleer santrallerimizi 2071 yılında kapatmayı düşünüyoruz' dedim. Çünkü bizim santrallerimizin süresi de o zaman doluyor. Bizim ayağı basan politikaları uygulamamız lazım. Ben nükleerin çok kuvvetli bir savunucusuyum ama şu anda yaşını doldurmuş 26 santral var ve bunların kapatılmasından yanayım. Bu santrallerin kapatılmasını nükleer santralden vazgeçmek şeklinde iç politika malzemesi olarak kullanmam tutarlı bir şey değil."
(BC-YHY-Y)

25.12.2012 19:15:44 TSI

Editör: Wan Haber