TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası, 11-18 Ocak arası düzenlenen Enerji Verimliliği haftası nedeniyle, küçük önlemlerle enerji tasarrufunun yöntemlerini anlattı.

Lambanın tozunu silmek, uzun perdeler kullanmamak, buzdolabını duvardan 10 santimetre uzağa yerleştirmek, elektrik süpürgesinin torbasının sık sık değiştirmek.

Yukarıda sıralanan basit uygulamalar ve bazı alışkanlıkların değiştirilmesi ile bütçenize, ülke ekonomisine, ülkenin enerji bağımlılığının azaltılmasına, çevre ve hava kirliliğinin önlenmesine, dünya fosil yakıtlarının korunmasına, küresel ısınmanın denetlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Lambayı değiştir, yüzde 80 kar et

* Akkor lambaların kompakt fluoresan lamba ile değiştirilmesi sonucunda aydınlatma maliyeti yaklaşık yüzde 80 azalır.

* Gün ışığından mümkün olduğunda çok faydalanılmalı, odalar doğal aydınlıktan daha fazla faydalanılacak şekilde düzenlenmelidir.

*  Lamba üzerinde biriken tozlar ışık miktarını azaltır; tozlanan armatür, ışığın yarısını yayarken diğer yarısını yutar. Lambaların ve armatürlerin bakımları, temizlikleri düzenli olarak yapılmalı.

*  Boya rengi seçilirken açık renkli boyalar tercih edilmeli.

Gıdaların fazla paketlerini çıkar

* Buzdolaplarının arkasında duvar ile en az 10 santimetre mesafe bırakılmalı, buzdolabının etrafı toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden uzak, fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak havadan uzak tutulmalı. Buzdolapları güneş alacak yere, soba ve radyatör yanına yerleştirilmemeli.

* Buzdolabına koymadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarılmalı, boşluk kadar enerji tasarruf edeceğinden ince plastik filmlerin kullanılması tercih edilmeli.

Ilık suda yıka, soğuk suda durula

* Çamaşır makineleri kullanırken yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkamalı, durulama ise soğuk su ile yapılmalı, yıkama programları tam kapasite çalıştırılmalı, eğer mümkünse çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgârdan yararlanarak kurutulmalı.

* Çamaşırların nemli olarak ütülenmesi, buharlı ve termostatlı ütülerin tercih edilmesi önemli faktörler.

* Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalı, motor bölümü belirli dönemlerde tozlardan temizlenmeli. Bu işlemler, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacak.

*  Saç kurutma işlemi mümkün olduğu kadar havlu ile makine kullanmadan yapılmalı.

 

Bilgisayarı enerji moduna al

* Bilgisayarların kullandığı enerjinin çoğu, bilgisayar kullanılmadığı esnada açık olmasından dolayı boşa harcanmakta. Kullanmadığımız anlarda bilgisayarlar enerji modunda beklemeye alınmalı veya kapatılmalı.

Camı kapa, yüzde 4 kar et

* Gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basmak benzin tüketimini yüzde 5 arttırır. Lastiklerin hava basınçları düşük olduğu zaman yakıt tüketimi artar. Camları açık olarak saatte 100 Km'lik bir hızla otomobilinizi sürmeniz yüzde 4 aşırı yakıt tüketimine neden olur. Özel araçların gerekmediği zamanlarda kullanılmaması, toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerekir.

Bina yalıtımla yüzde 50'ye varan tasarruf

* Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli, hava sızıntısı olabilecek yerleri hava sızdırmak şeritlerle kapatılmalı, kapı altlarının yalıtımı iyi yapılmalı.

* Enerji tüketimimizin yüzde 82'si ısıtma için kullanılıyor. Binaların yalıtımı ile yüzde 25'ten yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu sağlanabilir.

* Kış aylarında pencerelerin perdelerinin kapalı tutulması, gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan pencerelerin açık tutulması önerilir. Radyatörlerin ısı akışına engel olan uzun perdeler kullanılmamalı. Radyatörlerden kaynaklı ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli.

Pencerelere sünger çek

* Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalıyor. Pencere ve kapıların kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılmalı. Kare taban plânlı olan binaların dikdörtgene göre daha enerji verimli olduğu unutulmamalı.

* Apartman giriş kapılarının çift veya otomatik kapanacak şekilde olması merdiven boşluklarının, dolayısıyla evlerimizin daha sıcak olmasını sağlar. BİANET

Editör: Wan Haber