Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aralık ayında doğalgaz ve elektrik zammı olmayacağını açıkladı.
Yıldız, Meclis'te gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Afganistan'daki Sandıklı ve Mezar-ı Şerif'te yeni bir ihale aldığını belirterek, "Şu ana kadar Venezüella'dan Irak'a kadar, Libya'dan Kolombiya'ya kadar farklı ülkelerde, TPAO'nın operasyonları oluyordu. Dost ve kardeş ülke Afganistan'da da yaklaşık 215 milyon dolarlık bir işi Kuveytli Afganistanlı bir konsorsiyumla beraber aldık. Üretim paylaşım modeli de olacak. Yani buluyor olmamız halinde inşallah petrolden de bir pay alacağız. Bunun da ülkemiz için son derece iyi olacağı kanaatindeyim. Zaman zaman operatör olarak çalışacak orada, zaman zaman da ortak olarak bulunacak" diye konuştu.

"BOTAŞ'IN ZAMMI, VATANDAŞA YANSIMAYACAK"
Yıldız, gazetecilerin BOTAŞ'ın doğalgazla üretim yapan santrallere verdiği gaz fiyatında yaptığı yüzde 37'lik zammın vatandaşın elektrik faturalarına nasıl yansıyacağına ilişkin sorularını da cevaplandırdı. Kamu kurum ve kuruluşları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı ilgili ve ilişkili bütün kuruluşlar arasında zaman zaman bu tür düzenlemeler yapıldığını belirten Yıldız, "Bunun vatandaşımıza sirayet edeceği herhangi bir husus yoktur. Aralık ayı içerisinde gerek doğalgazı gerekse elektrik fiyatlarını Kasım ayındaki fiyatlarla alacak vatandaşlarımız. Sanayicimize ve mesken kullanıcılarında herhangi bir fiyat değişikliği yoktur, onları etkileyecek herhangi bir düzenleme yapılmamıştır bu Kasım ayında" diye konuştu.
Aralık ayından sonra, yeni yılda bir zam olup olmayacağının sorulması üzerine ise Yıldız, "Her ay kendi içerisinde değerlendiriyoruz Önümüzdeki Aralık ayı içerisinde biz dünyadaki petrol fiyatları ne olacak, pariteler ne olacak, bununla alakalı bir kısım öngörülerimiz olmasına rağmen, şu anda bilgi sahibi değiliz. Çok farklı değişmeler olabiliyor. Arz ve talepte herhangi bir değişiklik görünmüyor olmasına rağmen bölgemizdeki siyasi istikrarsızlıkların etkileri... Bir, ham petrol fiyatları var. O açıdan ben bu konuşmaların hepsini önümüzdeki yılın başına kadar konuşmuş oluyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Sivas olayları ile ilgi Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirmesi ile ilgili olarak da Bakan Yıldız, "Hükümetteki ilgili arkadaşlarımız bu konuyla alakalı görüşlerini bildirecekler" karşılığını verdi.
(MÜG-ÖZ-E)

30.11.2012 14:17:31 TSI

Editör: Wan Haber