Karadeniz Holding'in Türkiye'de yaptırdığı enerji gemisi Fatmagül Sultan, 3 yıl boyunca elektrik tedarik edeceği Lübnan'a gitmek üzere yola çıktı. Türk enerji gemisi, ülkenin okullarını, hastanelerini, işyerlerini ve evlerini aydınlatacak.
Karadeniz Holding'in enerji gemilerinden "Karadeniz Powership Fatmagül Sultan", düzenlenen törenle Lübnan'a uğurlandı. Çok sayıda davetlinin katıldığı uğurlama töreninde konuşan Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Remzi Karadeniz, "Son on yıldır ülkemizdeki hızlı değişim ve büyümeye hep birlikte tanıklık ediyoruz. Küresel ekonomiye uyum sağlayan yapısal reformlar ülkemizi bölgesinin lideri yaparken, biz özel sektör girişimcilerini de yeni pazarlara, yeni ürünlerle açılmaya teşvik etti. Powership (enerji gemileri) ve Power of Friendship projemiz bunun en çarpıcı örneği. Yaratıcılığından tasarımına, mühendisliğinden gemi inşasına, sermayesine ve markasına kadar Türkiye'de ürettiğimiz inovatif bir ürün. Bugün 8 Şubat 2013. Bugün, bizim için, ülkemiz için, Ortadoğu için ve tüm dünya enerji sektörü için çok önemli bir gün. Bugün, inşa süreci tamamlanan 205 MW üretim gücüne sahip yeni enerji gemimiz 'Karadeniz Powership Fatmagül Sultan' powership filomuza katılıyor ve Beyrut'a yola çıkıyor. Ülkemize bu gurur tablosunu, yaratıcı ve benzersiz projeyi kazandıran, emeği geçen tersanedeki işçi kardeşlerimize, taşeron firmalara, grubumuzda çalışan teknik ve ticari kadrolara, bankasından tedarikçisine, gümrüklerden limanlara tüm kamu yetkililerine, bugün burada bizlere ev sahipliği de yapan Sedef Tersanesi'ne, projemizin her aşamasında yanımızda olan devletimize teşekkürü borç biliyorum. Son yıllarda Lübnan, hızlı büyüme ve yeni yatırımlardan kaynaklanan elektrik ihtiyacı artışı nedeniyle sürekli hale gelen elektrik kesintileri yaşıyor. Birçok ülke gibi Lübnan da elektrik kesintisi sorununu gidermek adına hem teknik hem de ekonomik olarak en ideal ve hızlı çözüm olan powership projesini tercih etti ve Karadeniz Holding, Fatmagül Sultan'ı Lübnan için kısa sürede hazırladı" dedi.
Lübnan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Rabie Narsh ise, bu projenin iki ülke arasındaki dostluğu da pekiştireceğini belirterek, mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Tuzla'da inşa edilen Fatmagül Sultan, Lübnan'da 60 kişilik özel eğitimli Karadeniz Holding ekibi tarafından işletilecek. 132 metre boyunda, 42 metre enindeki powership, 11 adet elektrik üreten motor, 4 adet yüksek gerilim trafosu, atık ısılardan da elektrik üretebilen yardımcı ekipmanları, 10 gün kesintisiz elektrik üretim imkanı veren yakıt depoları, personelin rahatça konaklayabileceği yaşam alanları ile Beyrut'u aydınlatmak için hazır. 13 Temmuz 2012 tarihinde Lübnan hükümeti ile imzalanan sözleşme kapsamında Karadeniz Powership'ler, Beyrut'ta 3 yıl boyunca 270 MW'lık üretim gerçekleştirecek. 2013 yılının ilk yarısında üretime geçmesi planlanan iki powershipden ilki olan "Karadeniz Powership Fatmagül Sultan", 205 MW kapasitesi ile Beyrut'un elektrik ihtiyacının büyük kısmını karşılayacak.

POWERSHIPLER ÇEVRECİ ENERJİ ÇÖZÜMÜ SUNUYOR
Karadeniz Holding, Ortadoğu, Asya ve Afrika'nın bazı bölgeleri başta olmak üzere ülkelerin giderek artan elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere yenilikçi bir yaklaşımla Enerji Gemileri Projesi'ni geliştirdi. "Powership" olarak adlandırılan enerji gemilerinden altıncısı "Karadeniz Powership Fatmagül Sultan" ile Karadeniz powership filosu toplamda bin MW'ı aşan kapasiteye ulaştı. Powershipler, acil elektrik ihtiyacı olan ülkelere hızlı çözüm olarak, güvenilir ve ekonomik elektrik sağlıyor. Hem sıvı yakıtlarla hem de doğalgaz ile elektrik üretebilen enerji gemileri, ülkelerin elektrik şebekesine yüksek gerilim seviyesinden bağlanarak, sadece bulundukları noktaya ya da şehre değil, gittikleri ülkenin her köşesinde elektrik ihtiyacının giderilmesine katkı sağlıyor. Powershipler, kullanılan son teknoloji ve özel dizaynları sayesinde enerji verimliliği konusunda da hassas ve çevre dostu bir alt yapı ile inşa ediliyor.
(AC-AC-CC-Y)

08.02.2013 13:44:05 TSI

Editör: Wan Haber