Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs Rum Yönetimi ile Doğu Akdeniz'de petrol arama anlaşması yapan İtalyan enerji devi ENI'yi, Türkiye'deki projelerinin olumsuz etkilenebileceği konusunda uyardı.
Bakan Yıldız, Meclis'te gazetecilerin Kıbrıs Rum yönetiminin, İtalyan ENI ve Fransız Total şirketlerinin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama yapabilmelerine olarak tanıyan anlaşmaları imzalamasına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Yıldız, münhasır ekonomik sahanın tartışılan bölümlerinde uluslararası hukuka aykırı olarak bu tür aramaları yapmanın doğru olmadığını belirterek, Eğer yapılacaksa bile bunların Kıbrıs'ın tamamına şamil olmasıyla alakalı önceden yaptığımız açıklamalar vardı. Eğer orada bir değer varsa, Kıbrıs'ın bütün halkının bundan yararlanması lazım Kuzey ve Güney'le beraber. Kaldı ki bunların arasında Total'in yaptığı anlaşmada bizim yaptığımız müracaatlarla bir çakışma yok. Ama ENI'nin yaptığı çalışmalarla alakalı çakışma var. Bu tabii ki ENI'nin Türkiye'deki çalışmalarını etkiler. Herhangi bir burada enerji sektörüyle alakalı çalışma yapacaksa bunu etkiler. Bunu önceden de kendilerine söylemiştik. O açıdan kendi tercihleridir" diye konuştu.
"Enerji sektörünü gerginliğin aracı ya da gerekçesi olarak değil, barışın bir gerekçesi olarak kullanmak istiyoruz" diyen Bakan Yıldız, Türkiye'nin bu konudaki politikasını değiştirmeyeceğini ve bir hukuk devleti olarak da buna devam edeceğini söyledi.
Türkiye'nin nasıl bir fiili adım atacağının sorulması üzerine Yıldız, "Tabii ki Türkiye'deki müracaatlarını gözden geçireceğimizi söylemiştim. Buradaki çalışma bizi etkiler. Çünkü biz bir hukuk devletiyiz ve uluslararası hukuka aykırı davranan bir yapıyı kabul etmeyiz, kabullenemeyiz. ENI'nin Türkiye'de şu anda proje safhasında başlamış olan projesini dahi etkileyebilir bu konu" dedi.
Bu anlaşmanın, ENI'nin Türkiye'deki mevcut projelerini bile etkileyebileceğini belirten Bakan Yıldız, "Çünkü biz 'tercihlerinizi yapın' diyoruz. Orada tartışmalı bir alan var; Türkiye'de ise tamamen hukukun dahilinde olan projeler var" dedi.

"TÜRK ARAMA GEMİSİ ROTASINI DEĞİŞTİREBİLİR"
Türkiye'nin satın aldığı üç boyutlu sismik arama gemisinin, Akdeniz'deki bu petrol arama faaliyetine karşı hamle olarak kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya ise Yıldız, "Biz karşı hamlenin peşinde değiliz. Ancak bu gelişmeler bizim Karadeniz'den başlayan çalışmamızı Akdeniz'e doğru yönlendireceğimizi önceden açıklamıştım. Bir önem sırası yaparak bu tercihimizi değiştirir miyiz, önce Akdeniz'den başlayıp Karadeniz'e mi geçeriz, bunu arkadaşlarımızla tekrar inceleyeceğiz. Ama üç boyutlu sismik arama gemisinin hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de yapacağı işler var" dedi.

KUZEY IRAK İLE ANLAŞMA
CHP'nin, Kuzey Irak'la, Irak ve Türkiye yasalarına aykırı bir anlaşma imzalandığı yönündeki iddiasını hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:
"Türkiye, Merkezi Irak Hükümeti'nin önceliklerini ve Anayasa'nın önceliklerine dikkat eder, demiştim. Ona aykırı herhangi bir konu yapması mümkün değildir. Ancak Irak'ın güneyi veya kuzeyi, doğusu veya batısı her yönüyle geliştirilecek projesi var. Bu kardeş ülke Irak'ın normalleşmesi için son derece gerekli bir konu. Şu anda 2.7 milyon varil günlük çalışmadan 6-7 milyon varillik bir çıkartıma gidilmek isteniyor. Irak bu ciroya, bu kapasiteye mutlaka ulaşmalı. Güneyinde TPAO olarak aldığımız işler var. Bunun değeri, hissemize düşen 5.5 milyar dolar civarında. B az bir rakam değil ve TPAO bu çalışmaya başlamış durumda. Ama kimse şunu bizden beklemesin; Irak'ın kuzeyinde veya güneyindeki herhangi bir projeye Türkiye'nin enerji sektörü olarak kayıtsız kalması düşünülemez. Nasıl 19 tane ayrı ülkeden 39 ayrı firma gelip burada iş yapıyorsa, Türkiye de bunlardan bir tanesidir."
(MÜG-ÖZ-E)

08.02.2013 13:27:00 TSI

Editör: Wan Haber