Irak hükümetinin izin vermemesi nedeniyle Erbil ziyaretini gerçekleştiremeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Başbakanı Maliki'nin istemesi halinde Boğaz'da yemek ikram edebileceklerini, ya da Bağdat'a gidip görüşebileceklerini söyledi.
Bakan Yıldız, İstanbul'da düzenlenen "Hazar Forumu 2012"ye katıldı. Forum sırasında düzenlenen panelde konuşan Bakan Yıldız, ardından soruları yanıtladı. Irak hükümetinin izin vermemesi nedeniyle Erbil ziyaretini gerçekleştiremeyen Bakan Yıldız, konuyla ilgili bir soru üzerine, "Bizim uluslararası nezaket gereği bir ülkenin başbakanına bir bakan olarak tabii ki cevap vermeyi uygun bulmam. Ama sırf bilgilendirme açısından söyleyeyim; hiçbir uçak genelde boş gitmez, bir konuğuyla birlikte gider. Biz oraya herhangi bir tedirginlik oluşturacak bir açıklama yapmak üzere gitmiyorduk. Uluslararası bir toplantı. Burada nasıl serbestçe, rahatça konuşabiliyorsak, orada da aynı şeylerin konuşulabildiği bir ortamdı. Türkiye bir hukuk devleti. Bütün bu ilişkileri kurumsal hafızasıyla birlikte yerine oturtmuş, nerede nasıl davranacağını sabitlemiş bir ülke. Bir gün önceden hangi uçak olursa olsun kuyruk numaralarını, uçuş numaralarını, her bir şeyini bildirir, dışişleri bakanlığı vesilesiyle. O ülkenin ulaştırma bakanı bunu teyit eder ve bunlar notalarca karşılıklı teyit edilerek verilir. Türkiye bunları yaptı ve Kuzey Irak'taki hangi özel sektör veya kamu olursa olsun normalde vizesini gittiği havalimanında alır. Bağdat için de daha önceden alınır. Bunlar kardeş iki ülke arasında zaman zaman iletişim kopukluğunun olduğu zamanlara denk gelebilir. Esasta herhangi bir ayrılık noktası yoktur" dedi.
Irak'ın normalleşmesinin en önemli yollarından bir tanesinin Türkiye'nin yapacağı katkılarla beraber oluşacağını aktaran Bakan Yıldız, "Türkiye bunun farkındadır ve bu sorumluluğu omuzlarında hissetmektedir. O yüzden biz Sayın Maliki, değerli meslektaşım başbakan yardımcısı Şehristani veya petrol bakanı ile önümüzdeki süreçte mutlaka bir araya geliriz. Eğer kendileri isterlerse Boğaz'da yemek ikram ederiz, isterlerse Bağdat'a gider görüşürüz. Bunların hepsi çözülür. Bunlar usul açısından konuşulacak konular. Esasen bir sıkıntımız yoktur" diye konuştu.
(YE-ÇK-ÖZ-Y)

06.12.2012 13:59:41 TSI

Editör: Wan Haber