Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden faciasının yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. Gazetecilere açıklamada bulunan Yıldız, ihmal olasılığı ile ilgili olarak da "Herhangi bir kusur varsa bunun üzerine direk ve doğrudan cesaretle gideceğiz. Bu tür cümleleri önceden söylemek son derece sakıncalıdır" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi'nde yaşanan ve maden işçilerin ölümüne sebep olan maden faciasının yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.
Yerin eksi 630 metre altında metan gazı degajı sebebiyle hayatını kaybeden 25 yaşındaki maden işçisi Muhsin Akyüz'ün cenazesi sonrası kuruma gelen Taner Yıldız, burada brifing aldı. Ardından kuyu başına gelen Yıldız, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Metan gazının boğucu özelliğinden bahseden Yıldız, şöyle konuştu: "Metan gazı zehirli değildir ama boğucu bir gazdır. Oksijen miktarının azalmasından dolayı böyle bir basınç oluştu. Sekiz işçi kardeşimiz, üçü yer altında olmak üzere beşi defnedilmeye başlandı. Bu esnada oksijen miktarı azaldığı için ölüm sebepleri böyle görünüyor. Adli ve idari soruşturmalar tamamlanıncaya kadar teknik bir konuda bir fikir yürütmemeye gayret ediyoruz. Arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Bu konuyla alakalı 1.500 ton kömür basınçla deşarjın bulunduğu yerden tarafımızın olduğu yere geldiği bilgisi var. Üç arkadaşımız orada. Akşama doğru, metan gazının sınırları içerisinden arkadaşlara ulaşma çalışmaları başlayacak. Kurtarma ekiplerini riske atmadan bu çalışmaları götürmemiz gerekiyor. Allah beterinden korusun, bir daha böyle bir kazanın yaşanmamasını ümit ediyoruz."

İŞÇİ ALIMI
Bakan Taner Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na işçi alımı ile ilgili olarak yöneltilen bir soruya da şöyle karşılık verdi: "TTK'ya işçi alımı ile ilgili alınmış bir karar yok. Bununla alakalı organizasyonumuzu ve iş planımızı tekrar arkadaşlarımızla paylaşacağız. Tüm bu çalışmalara refakat eden, Kızılay ekibimize, Köksal Toptan'a, vekillerimize ve valimize, sendikadan arkadaşlarımıza hepsine teşekkür ediyorum. İnşallah bunun üstesinden geleceğiz. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz"

KURALLLARIMIZ VAR
Denetimin özel ve kamu sektöründe ayrıcalıklı olmadığını belirten Taner Yıldız, gaz ölçümleri ile alakalı olarak da şöyle dedi: "Denetimin özel sektörü kamu sektörü olmaz. Bizim burada kurallarımız var. Bu kuralların özel sektöre uygulandığında ağırlaştırılan veya hafifletilen, kamu sektörüne uygulandığında ağırlaştırılan veya hafifletilen yanı olmaz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile alakalı konularda Çalışma Bakanımız buraya geldi. O da denetimlerini sürdürecek. Özel sektör veya kamu bunun ayrımı olmaz. Bütün işçi kardeşlerimizin ayrısı gayrisi olmaz. Buradaki kuralların ve hangi oranda oradaki bizim sensorların çalıştığı, hangi oranda sistem kendisini kapattığı, buradaki veriler elimizde son derece nettir. Binde dörtlük ölçümlere varıncaya kadar merkezi sensor sisteminden algılandığını biliyoruz. O arada geçen sürede ne olduğunu, adli ve idari soruşturmalar neticelendiğinde kamuoyu ile paylaşacağız."

ACININ TARAFI OLMAZ
Teknik açıdan TTK ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teknik açıdan TTK ekibimiz, kurtarma güvenliği ile alakalı kısımlara dikkat ediyor. Şu an orada metan gazı seviyesi 1.5'lar civarında. Bizim oraya girebileceğimiz seviyededir. Fakat her yerinde bu aynı mıdır? Bizzat teknik ölçümleme ile merkezi ölçüm sistemi birbiriyle uyuşmasına bakarak tekrar teyitten sonra bakacağız. Bu acı hepimizin acısıdır. Bunun tarafı olmaz. Bu konu üzerinden politika yapılmaz. Acının olduğu yerde birçok algıyı gerçeklerle buluşturmak durumundasınız. Bu tür spekülatif cümlelerden kaçınmak lazım. Varsa herhangi bir ihmal, bunu tespit etmekte sıkıntı olmaz. Bu ilk defa yapılan işlem değil. Arındaki sondaj miktarı ne olacak bu ilk defa yapılacak bir işlem değildir. Bu konu üzerinde teknik bütün konular raporlandıktan sonra açıklama yapacağız. Herhangi bir kusur varsa bunun üzerine direk ve doğrudan cesaretle gideceğiz. Bu tür cümleleri önceden söylemek son derece sakıncalıdır. Böyle bir kültürün bize yerleşmiş olması lazımdır."
Bakan Yıldız, açıklamalarının ardından Kozlu Aziziye Camii'nde Köksal Kadıoğlu'nun cenaze namazına katıldı.
(OA-HO-Y)

08.01.2013 14:46:52 TSI

Editör: Wan Haber