Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, "Türkiye'de yenilenebilir enerji sahasında yatırımları teşvik ederek rekabete dayalı gelişmeyi, rüzgar enerjisi ile enerji ihtiyacını karşılayan çalışmaları destekliyoruz" dedi.
Merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Rüzgar Enerjisi Cemiyeti (EWEA) tarafından her sene düzenlenen 'Avrupa Rüzgar Enerjisi Konferansı ve Fuarı', bu sene Viyana'da gerçekleştirildi. EWEA 2013'e katılan Enerji Bakanı Yardımcısı Hasan Murat Mercan, rüzgar enerjisinin geleceğin enerji tedarik yolu olduğunu ve Türkiye'nin de bu sahada teşvikleri artıracağını söyledi. Mercan, "Bildiğiniz gibi enerji, hayatımızın vazgeçilmez ihtiyacı. Bu sahada pek çok fikir teatisi ve çalışmalar yapılıyor. Enerji talebi artmakla birlikte bilhassa İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı olamayan ülkelerde enerji ihtiyacı yükseliyor. Bu ülkelerde yenilenebilir enerjiye geçme çalışmaları da dikkat çekiyor" dedi. Yenilenebilir enerjinin geleceğin enerji tedarik yolu olduğunu ifade eden Mercan, Türkiye'de yenilenebilir enerji sahasında yatırımları teşvik ederek rekabete dayalı gelişmeyi, rüzgar enerjisi ile enerji ihtiyacını karşılayan çalışmaları desteklediklerine dikkat çekti. Mercan, "dünya fosil enerjiye bağımlılığını sürdürüyor ancak akılcı enerji stratejileriyle maliyeti düşürmek isteyenler gelecekte fosile dayalı enerji değil rüzgara dayalı enerjiye yatırım yapacaklardır" dedi.
Mercan, "Türkiye bu fuarda ilk defa stant açtı. Bu fuar Avrupa'nın rüzgar enerjisi konusunda yaptığı en büyük fuar ve konferans. Açılış konuşmasında biz de konuştuk. Ben Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklarını arttıracağını ve kapasitesini 2023 yılına kadar tamamen kullanmaktan yana olduğunu söyledim" dedi. Aynı zamanda Türkiye'nin büyüyen bir ekonomisinin olduğunu belirten Mercan, enerji ihtiyacının önümüzdeki 10-12 yılda ikiye katlanacağını, toplan kurulu gücün 55 bin megavatlardan 110 bin megavatlara kadar çıkacağını ifade etti. Mercan, yenilenebilir kaynakların yüzde otuz civarında bir yer tutacağını da kaydetti.
Avrupa'daki sübvansiyonların sektörü rekabetten uzaklaştırdığına dikkat çeken Mercan, enerji sektörü rekabetten uzaklaşınca bu defa sanayi ve imalatında sıkıntılarla karşılaştığını, Türkiye'nin Avrupa'daki bu kötü tecrübelerden ders çıkaracağını söyledi. Mercan, Türkiye'nin büyüdüğüne ve enerjiye çok ihtiyacı olduğunu söylerken, nükleer santralden vazgeçmenin mümkün olmadığına da ayrıca temas etti.
Konferanstaki konuşmasının sonunda Mercan, EWEA 2015'in İstanbul'da düzenleneceğini hatırlatarak katılımcılara teşekkür etti.
(CTŞ-YHY-D)

04.02.2013 18:43:49 TSI

Editör: Wan Haber