Ege İhracatçılar Birliği Su Ürünleri Gurubu tarafından, “Balıkları oltalar değil objektifler yakalayacak” sloganıyla fotoğraf yarışması başlatıldı.

Yarışmada dereceye girenlere 1 Şubat 2020’de ödülleri verilecek. Birinci olana 5 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye de 2 bin TL’lik hediye çeki verilecek.

Yarışmanın amacı ise, balıklara dikkat çekmek…

 

‘YARIŞMAYI BEĞENDİM’

Akademik kariyerinin 24 yılını Van’da geçiren ve bu süre içinde de Van Balığı üzerinde yaptığı çalışmalarla, yazdığı ‘İnci Kefali’ konulu kitaplarla ciddi gündemler oluşturan ve dikkatleri üzerine çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, yarışmayı gazetemize değerlendirdi.

Yarışmayı takdir ettiğini belirten Prof. Dr. Sarı, şöyle dedi:

“Tabağımızda olmayan balıklara yönelik bu güzel yarışmayı beğendim. Malum biz dünyaya midemiz penceresinden bakıyoruz. Balığı daha çok tabakta görmek istiyoruz. Yemediğimiz şeylerin değeri bizim için daha az. Oysa ekosistemde yeme-yenilme, av-avcı sadece bir ekolojik mekanizmadan ibaret. Onun dışında bütün ekosistem unsurları eşit. Büyük-küçük ayrımı yok. Bir bakteri ile bir aslanın değeri ekosistem penceresinden bakıldığında eşit.”

 

EN MEDYATİK BALIK

Fotoğraf yarışması kapsamında, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayabilen balık türünün önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, şunları söyledi:

“Türkiye'de en medyatik ve meşhur balık hangisidir diye bir araştırma yapılsa inanın inci kefali ilk sıralardan birine oturur. Van Gölü inci kefali, üreme döneminde şiddetli akıntıya karşı, akarsularda müthiş bir mücadele vererek üreme göçü gerçekleştiriyor. Önüne çıkan engelleri, atlayarak, zıplayarak, bazen uçarak geçmeye çalışıyor. Ve sonunda geçiyor. Biz insanlar olarak başarısız olduğumuz bir işle ilgili kaç defa deniyoruz? Çoğu zaman bir-iki teşebbüsten sonra vazgeçiyoruz. En dirençlimiz ‘Allah'ın hakkı üçtür’ deyip üç kez denedikten sonra ‘Günah benden gitti’ diye vazgeçiyoruz. Oysa inci kefali asla vazgeçmiyor. Üreme mücadelesini yarıda bırakmıyor. ‘Derelerde, suyun kaynağına yakın yerlere kadar git ve neslini devam ettir’ ilahi emrinin genetik kodlarına uygun davranarak asla geriye dönmüyor. İnci kefalinden alınacak ne çok ders var hepimiz için aslında.”

 

VAN GÖLÜ HAVZASINDAKİ FOTOĞRAFÇILARA ÇAĞRI

Fotoğraf yarışmasında Van Gölü havzasında bulunan fotoğraf sanatçılarının Türkiye çapında farkındalık oluşturma şansına sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, şunları kaydetti:
“İşte bu fotoğraf yarışmasını bu gözle görüyorum ben. Van Gölü çevresinde çok sayıda çoğu medya dünyasıyla ilişkili profesyonel ve amatör fotoğraf sanatçısı var. İnci kefalinin korunmasında, bu günlere gelmesinde onların çektiği fotoğrafların, yaptıkları haberlerin ciddi payı olduğunun en yakın şahidiyim. Fotoğrafçılarımız bu yarışmaya Van Gölü inci kefali fotoğraflarıyla katılarak ülke çapında başka bir farkındalığa katkı yapabilirler diye düşünüyorum. Hatta biraz daha ileri giderek inci kefali fotoğraflarının dereceye girerek ülkenin en fotojenik balığı unvanını pekiştireceğini ümit ediyorum.”

 

BALIK DOĞADA GÜZEL

Prof. Dr. Mustafa Sarı, balığı fotoğraflamanın önemeni de, şu anlamlı sözlerle özetledi:  

“Balık oltanın ucunda, ağın içinde, tabağımızda değil, doğal yaşam alanında daha güzeldir. Bu güzelliği en iyi fotoğraf sanatçıları bilir. Onlar büyük emekle çektikleri bir kare fotoğrafla hepimizi o sırlı, harika doğal ortamın içine çekebilirler.” Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber