Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2013 Ocak ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,65 olurken, ÜFE'de yüzde-0,18 oranında gerileme gösterdiğini bildirdi.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 7,31, üretici fiyatlarında yüzde 1,88 olarak gerçekleştiğini belirterek, mevsimlik ürünler dışında aylık TÜFE artışı yüzde 1,41 olduğunu kaydetti. Budak açıklamasında, "Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE'de yüzde 51,26 ile domates, yüzde 47,72 ile patlıcan ve yüzde 45,85 ile sivri biberde olurken, ÜFE'de yüzde 121,51 ile taze soğan, yüzde 11,24 ile mandalina ve yüzde 7,47 ile erkek pantolonunda olmuştur.TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 14,26 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 4,00 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleşmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 15,35 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 10,69 ile konut ve yüzde 9,27 ile ulaştırma harcama gruplarında görülmüştür."
ÜFE'ye sektörel bazda bakıldığında tarım sektöründe aylık, yüzde2,62 azalış, sanayi sektöründe ise yüzde 0,29 artış olduğunu bildiren Budak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yıllık enflasyon ise tarımda yüzde7,57, sanayide yüzde 3,86 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde ise TÜFE oranı aylık bazda yüzde 1,25 ve yıllık bazda yüzde 6,93 olarak gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Ancak bu yıl bölgedeki aylık enflasyonun 2011 ve 2012 yılı Ocak ayı enflasyonlarına göre yüksek çıktığı görülmektedir. Antalya ilinin yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artış yüzde 13,89 ile alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda görürken, yıllık en yüksek yüzde 15,71 ile yine aynı harcama grubunda görülmüştür.26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda sonuncu sırada, yıllık bazda 18'inci bölge konumunda yer almıştır."
ANTALYA'NIN HAVA KOŞULLARI ENFLASYONU YÜKSELTTİ
Enflasyondaki artışın domates, biber, patlıcan gibi Antalya çıkışlı ürün fiyatlarında hava koşulları nedeniyle meydana gelen artışın yanı sıra sigara ve su zamlarından kaynaklandığını ve beklentilerin üzerinde çıktığını kaydeden Budak, giyim fiyatlarında sezon sonu indirimlerinin ise enflasyonu düşürücü etki yaptığını bildirdi. Budak açıklamasında şunları kaydetti:
"Enflasyondaki bu yükselişe karşılık çekirdek enflasyon göstergelerinde düşüş devam etmektedir. Diğer taraftan ÜFE'de sigara, su ve akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen aylık yüzde 0,18 oranında düşüş olması, yıllık artışın yüzde 1,88'de kalması da maliyetler yönünde enflasyonist bir baskının olmadığını, üreticinin ekonomideki durgunluk nedeniyle fiyat artıramadığını göstermektedir. ÜFE'de aylık enflasyonun imalat sanayinde yüzde 0,29'da kalması, tarımda ise yüzde 2,6 düşüş gerçekleşmesi, üretim sektörlerindeki sıkıntıya işaret etmektedir. Antalya çıkışlı yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki artış da üretici fiyatlarında artıştan çok, hava koşulları nedeniyle piyasada arzın düşmesinden ve perakende sektöründen kaynaklanmaktadır. Toptancı halimizdeki fiyatlar bu duruma işaret etmektedir. Dolayısıyla enflasyondaki gidişin en önemli sonucu ekonomide halen yeterli canlanmanın olmadığının görülmesidir. Bu konuda sorumluluğun yalnızca Merkez Bankasında aranmaması, vergi cephesine de bakılması gerekmektedir. Ekonomi yönetimimizin daha güçlü ve istikrarlı bir büyüme için vergiler ve yapısal reformlar üzerinde daha ağırlıklı olarak durması büyük önem taşımaktadır."
(SK-Y)

04.02.2013 17:44:02 TSI

Editör: Wan Haber