Vietnam, 18 bin 200 mahkumun bağımsızlık günü kutlamaları kapsamında serbest bırakılacağını ancak siyasi tutukluların ülke tarihindeki ikinci kez yapılan büyük aftan yararlanamayacağını açıkladı. Bugün yapılan açıklamada, 2 Eylül’de kutlanacak olan 70. Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında tutukluların serbest bırakılmasının Pazartesi gününden itibaren gerçekleşeceği kaydedildi. Kamu Güvenliği Bakan Yardımcı Le Quy Vuong, başkent Hanoi’de gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Devlet Başkanı, 18 bin 298 mahkum için af çıkarılmasına karar verdi. Ancak bu kişiler arasında ulusal güvenliğe karşı suç işleyenler yer almayacak” dedi. Vuong, açıklamaları sırasında ülkedeki hapishanelerde tutulan mevcut mahkum sayısını açıklamaktan kaçınarak, ulusal sır olan rakamsal verilerin açıklanamayacağı vurguladı.

Devlet Başkanlığı Ofisi Müdür Yardımcısı Giang Son, affın Komünist Parti’nin ve Vietnam hükümetinin insani doğasını yansıtarak, mahkumların yararlı bireyler olmaları yönünde cesaretlendirmeyi amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.


Serbest bırakılan mahkumlar arasında cinayetin yanı sıra, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile yolsuzluk suçlarından ceza almış kişilerin bulunduğu belirtildi. Buna rağmen, serbest bırakılacaklar arasında devlete ya da yönetime karşı “propaganda” suçuyla ceza alan kişilerin yer almadığı da bildirildi. Bu yıl çıkarılan af kapsamında 6 Laoslu, Kamboçyalı, Tayvanlı, 2 Avustralyalı, 16 Çinli, 6 Malezyalı ve 2 Filipinli olmak üzere 34 yabancı uyruklu mahkumda serbest bırakılacağı aktarılırken, mahkumların hangi suçlardan ceza aldığını açıklanmadı.

Vietnam’da 2009 yılında çıkarılan en büyük af kapsamında 20 bin 599 mahkum serbest bırakılmıştı. Ülkede 2013 yılında çıkarılan dar kapsamlı af çerçevesinde ise 15 bin tutuklu özgürlüğüne kavuşmuştu. 

Editör: Wan Haber