Emniyet Genel Müdürlüğü, 7 ulusal kanalda 1 Ocak-31 Ocak 2013 tarihleri arasında yayınlanan tüm dizilerdeki sahnelerde, seyir halindeyken cep telefonu ile konuşma ve emniyet kemeri kullanma oranları konusunda bir araştırma gerçekleştirdi. Kurallara uyma konusunda 'İşler Güçler' ve 'Yalan dünya' dizileri üst sıralarda yer aldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından, 7 ulusal kanalda 1 Ocak31 Ocak 2013 tarihleri arasında yayınlanan tüm diziler izlenerek emniyet kemeri kullanma ve seyir halinde cep telefonu ile konuşma oranları belirlendi. Yapılan araştırmada, İşler Güçler isimli dizide 8 sahnenin 8'inde , 'Yalan Dünya' dizisinde 5 sahnenin 5'inde, 'Alemin Kralı' dizisinde 2 sahnenin 2'sinde emniyet kemeri takılarak kurallara uyma oranı yüzde 100 olarak belirlendi.
'Zengin kız fakir oğlan' dizisinde emniyet kemeri takma oranı yüzde 85.7, 'Krem' yüzde 83.3, 'Böyle bitmesin' yüzde 71.4 ile emniyet kemeri takma kuralına uyma oranı ile sıralandı.
'Sakarya Fırat' dizisinde 9 sahnenin, 'Öyle bir geçer zaman ki' dizisinde 6 sahnenin hiç birinde, 'Bitmeyen hikaye' dizisinde 4 sahnenin, 'Seksenler' dizisinin ise iki sahnenin hiç birinde emniyet kemeri katılmadığı belirlendi. 'Küçük Kıyamet' dizisinde 12 sahneden 1'inde, 'Arka sokaklar' dizisinde 12 sahneden 1'inde ve Behzat Ç. dizisinde 11 sahnenin 1'inde kurala uyulduğu belirlendi.
20 Ekim 2012 ile 31 Ocak 2013 tarihleri arasında yapılan araştırmada kurallara en çok uyulan dizi 'Yalan dünya' olurken; bu diziyi 'Şubat', 'Alemin kralı', 'Hayatımın rolü' ve 'Zengin Kız Fakir Oğlan' takip etti.
Bu tarihler arasında yapılan incelemede, 'Sakarya Fırat', 'Ağır roman yeni dünya', 'Öyle bir geçer ki zaman', 'Leylaile Mecnun', 'Seksenler' ve 'Arka sokaklar' emniyet kemeri takma kuralı konusunda son sıraları paylaştı.
01 Ocak31 Ocak 2013 tarihleri arasında cep telefonu kuralına uyma konusunda ise en üst sırayı 'Deniz yıldızı', 'Lale devri', 'İşler güçler', 'Kayıp şehir', 'Yalan dünya', İntikam' aldı.
'Arka sokaklar', 'Yer gök aşk', 'Küçük kıyamet', '20 dakika', 'Kurtlar vadisi pusu', 'Huzur sokağı', 'bitmeyen hikaye', 'Benim için üzülme', 'Zengin kız fakir oğlan', 'merhaba hayat', 'İki dünya arası', 'Dila Hanım', 'Alev alev' dizileri cep telefonu kuralına uyma konusunda sınıfta kalan diziler oldu.
20 Ekim 2012 ile 31 Ocak 2013 tarihleri arasında cep telefonu kullanma kuralına uyma konusunda; 'Deniz yıldızı', 'Lale devri', 'Hayatımın rolü', 'Kuzey Güney', 'Suskunlar' ve 'İntikam' dizileri tüm sahnelerde kurala yüzde 100 oranında uyulduğu görüldü.
Yapılan araştırmada bu tarihler arasında, cep telefonu kuralına uyulmayan diziler arasında 'Arka sokaklar', 'Yer gök aşk', 'Emirin yolu', 'Kurtlar vadisi pusu', 'benim için üzülme', 'Hayat devam ediyor', 'Küçük kıyamet', 'Zengiz kız fakir oğlan', 'Böyle bitmesin', '20 dakika', 'krem', 'İki dünya arasında', ,'Sakarya Fırat', 'Merhaba hayat', 'Ağır roman yeni dünya' yer aldı.
(BC-YHY-Y)

11.02.2013 18:13:37 TSI

Editör: Wan Haber