Emniyet Genel Müdürlüğü, tanık korumu kurulu kararıyla 105'i tanık, 168'ide tanık yakını olmak üzere toplam 273 kişi hakkında koruma tedbiri uyguluyor.
 
Koruma kararı alınan 145 tanık ve tanık yakını, yaşadıkları yerlerden kimsenin bilmediği başka adreslere yerleştirilirken, 12 tanığın estetik ameliyatla görünümü, 109 tanığın ise kimliği değiştirildi.
 
Emniyetin verilerine göre, 2008'de 7, 2009'da 42, 2010'da 20, 2011'de 90, 2012'de 87 ve bu yıl da 27 kişi Tanık Koruma Kanunu'ndan yararlandı.
 
YENİ OKUL, YENİ İŞ
Bakanlık, 122 tanık ve tanık yakınına geçici maddi yardım sağlarken, eğitim kurumu ya da iş yerinin değiştirilmesini talep eden 38 tanık ve tanık yakınına yeni bir okul veya iş imkanı sağladı. Devletten 12 tanık ve tanık yakını ise estetik cerrahi yardımıyla fizyolojik görünümünün değiştirilmesini istedi. Devlet estetik cerrahi ya da diğer yöntemlerle 12 tanık ve tanık yakınının çehresini değiştirdi. Bu kişiler, yaşamlarını yeni yüzleriyle sürdürüyor.
 
Ergenekon, Balyoz gibi kamuoyunun yakından takip ettiği davalarda "gizli tanık"ların ifadeleri doğrultusunda kimlikleri yüksek düzeyde araştırılır ve tartışılır olmuştu.
 
1 MİLYON AVRO BÜTÇE
Öte yandan, İçişleri Bakanlığı, tanık koruma sisteminin iyileştirilmesi için AB destekli projeler yürütüyor. Adalet Bakanlığı ve Alman Uluslararası Hukuk İşbirliği Vakfı ile ortak yürütülen 1 milyon avro bütçeli Tanık Koruma Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi kapsamında,tanık koruma alanındaki mevzuatın iyileştirilmesi ve bir tanık koruma rehberi hazırlanması hedefleniyor.
Editör: Wan Haber