SSK ve Bağ-Kur emeklileri, zam oranını belirleyecek ilk 6 aylık enflasyon verisini merakla beklerken; ipuçları da geliyor. 

Ocak-Mayıs enflasyonu yüzde 6.39 gerçekleşti. Merkez Bankası`nın ekonomistlerle yaptığı son beklenti anketinden de Haziran enflasyonu (TÜFE) için yüzde 0.82 tahmini çıktı. 

Bu tahmin gerçekleşirse, ilk 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 7.27 olacak. Memur emeklileri ise Temmuz`da yüzde 3.5 toplu sözleşme zammı ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4`ü aşarsa fark alacak. 5 aylık enflasyonun yüzde 6.39 çıkmasıyla, memur emeklilerine yüzde 2.39`luk enflasyon farkı oluştu. 

Eğer beklenti anketindeki tahmin gerçekleşirse, memur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 3.27`ye ulaşacak. Bu durumda memur emeklilerinin Temmuz zammı da yüzde 6.77`yi bulacak. Kesin oranlar, 3 Temmuz`da açıklanacak enflasyon verileriyle ortaya çıkacak. Emekliler ay içerisinde zamlarına kavuşacak. 

EK ÖDEME ARTACAK

Emekliler her ay maaşlarıyla birlikte ek ödeme de alıyor. Ek ödeme maaşın yüzde 4`ü-5`i oranında oluyor.  Temmuz`da maaşlar artacağı için ek ödeme de yükselecek. Ek ödeme yeni maaş üzerinden hesaplanacağı için zamlanacak. 

Örneğin; 2 bin lira maaşı olan emekli, her ay 80 lira da ek ödeme alıyor. Hesabına aylık 2 bin 80 lira yatırılıyor.  Temmuz zammı yüzde 7.27 olursa maaş 2 bin 145 lira 40 kuruşa, ek ödeme de 85,81 liraya yükselecek. Emeklinin hesabına 2 bin 231 lira 21 kuruş yatırılmaya başlanacak. (Takvim)

Editör: Wan Haber