Heyecanla beklenen ödemeler için gözler şimdiden Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) çevrildi.

İkramiyeden, bu ayki ödeme yapılana kadar emekli aylığı bağlananlar da yararlanacak.

İşte ikramiye ile ilgili bilinmesi gerekenler:

NE ZAMAN ÖDENECEK?

Ramazan Bayramı 4-6 Haziran'da kutlanacak. 3 Haziran arefe günü. 1 ve 2 Haziran da hafta sonuna denk geliyor.Bu nedenle emeklilere bayram ikramiyesinin bu ayın sonunda ödenmesi bekleniyor.

Büyük ihtimalle ödemeler 27-31 Mayıs arasında hesaplara yatırılacak. Tam tarih önümüzdeki günlerde duyurulacak. 

KİMLER ALACAK?

Ödemenin yapıldığı tarihte SGK'dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara verilecek.Ayrıca SGK'dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine ödeniyor.

TUTAR ARTACAK MI?

Yasaya göre, Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ödenecek ikramiye bin lira.Artışa ilişkin yasada bir hüküm bulunmuyor. Yani emekliler, eğer tutarı artıracak bir düzenleme yapılmazsa bu ay bin lira alacak.

ORANA GÖRE ÖDEME

Sürekli iş göremezlik ödeneği alanların ikramiyeleri iş göremezlik oranına göre hesaplanıyor.Kişinin yüzde 25 oranında iş göremez olduğu tespit edilmiş ise bu kişiye 250 lira bayram ikramiyesi ödeniyor.

Kişinin yüzde 25 oranında iş göremez olduğu tespit edilmiş ise bu kişiye 250 lira bayram ikramiyesi ödeniyor.

2 AYLIK ALANA TEK DOSYADAN HESAP

İki dosyadan ölüm aylığı alan kişilerin ikramiyesi ise bunlardan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödeniyor.

 

EMEKLİ VEFAT ETMİŞSE NE OLACAK?

Bu kişinin ikramiyesini hak sahibi yakınları alabiliyor. Bunun için başvuru gerekmiyor.Dul ve yetim aylığı alanlara ölüm aylığı oranında ikramiye ödeniyor.

Dul ve yetim aylığı alanlara ölüm aylığı oranında ikramiye ödeniyor.

Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; eşe 500, yetim çocuğa ise 250 lira tutarında ikramiye ödemesi yapılacak. (TAKVİM)

Editör: Wan Haber