1. Temmuz Zammı Hangi Emeklilere Verilecek?

    Memur emeklilerinin maaş artış sistemi SSK ve Bağ-Kur’lulardan farklı. Dolayısıyla seyyanen zam memur emeklileri dışındaki tüm emeklilere verilecek. Yani SSK, Bağ-Kur, Tarım SSK ve Tarım Bağ-Kur emeklileri temmuz zammından faydalanacak.

    Du ve Yetimlere Zam Verilecek mi?

    SSK ve Bağ-Kur kapsamında dul veya yetim aylığı alanlara da hisseleri oranında zam gerçekleştirilecek.

    3. Maaşa Ne Kadar Yansıtılacak?

    İlk olarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin tamamına temmuz ayında enflasyon farkı kadar zam yapılacak. Daha sonra maaşı 1000 liranın altında olan emeklilere 100 lira da seyyanen zam eklenecek. Ayrıca enflasyon zammı sonrasında maaşı 1000 lira ile 1.100 lira arasında kalanların maaşı 1.100 liraya tamamlanacak. Böylece örneğin 800 lira maaş alan bir işçi emeklisinin yeni maaşı, enflasyon farkı da dahil yaklaşık 940 TL alacak.

  2. Temmuz Sonrası Emekli Olanlara Zam Verilecek mi?

    2015 yılından önce ve 2015 yılı içerisinde emekli olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri seyyanen zamdan yararlanacak. Yani temmuz ayından sonra 31.12.2015 tarihine kadar emekli olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de zam alacak. Eşinden %50 oranında dul aylığı alan kişiler de zamdan yararlanacak.

    5. İş Kazası Gelirlerinde Artış Var mı?

    İş kazası veya meslek hastalığından ötürü mağrur kalanlar için SGK sürekli iş göremezlik geliri bağlamakta. Seyyanen zam uygulamasından bu kapsamda gelir alan vatandaşlar da yararlanabilecek. Aynı şekilde malullük aylığı alanlar da temmuz zammını almış olacaklar.
    6. Yurtdışı Emeklilerine Zam Veriliyor mu?

    Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerdeki vatandaşlara, her iki ülkedeki çalışmaları oranında sözleşme aylığı bağlanıyor. Temmuz zammından bu kapsamda sözleşme aylığı alan yurtdışı emeklileri de alacak.

  3. Emeklilikte çalışanlara Verilecek mi?

Ülkemizde emeklilerin yarıdan fazlası bir şekilde çalışmaya devam etmekte. Bunlar içerisinde önemli bir kısmı şirket ortağı veya esnaf olarak faaliyet gösteriyor. İşte bu kapsamda çalışan emeklilerin maaşlarından, 2015/Temmuz’a kadar %15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesiliyordu. Bu kesinti Temmuz ayı itibariyle %10’a düşürüldü. Böylece emeklilikte şirket ortağı veya esnaf olarak çalışanların maaşları üç kalemde artmış olacak; enflasyon farkı, seyyanen zam ve SGDP indirimi. Örneğin enflasyon farkı ve seyyanen zamla 940 lira olan aylık, SGDP indirimiyle birlikte 995 lira seviyelerine çıkmış olacak.

8. Seyyanen Zam Bir Defaya Mahsus mu?

Hayır tek defaya mahsus olmayacak, 100 liralık zam sadece temmuzda tek seferlik değil, takip eden aylarda da maaşlara yansıtılacak.

9. 1100 TL üzerine Zam Verilecek mi?

Bin Yüz liranın üzerindeki SSK ve Bağ-Kur aylıklarına 100 liralık seyyanen zam eklemesi olmayacak. Bu emekliler sadece enflasyon farkını alacaklar. Fakat bunlardan şirket ortağı veya esnaf olarak çalışanlara SGDP indirimi uygulanacak. Bin yüz liradan fazla maaş alan ve çalışan emeklilerin maaşlarında enflasyon farkına ilave olarak %5 oranında artış gerçekleştirilecek.

10. Zam 2016 Yılına mı sarkacak?

Seyyanen zam verilmesinden 31.12.2015 tarihine kadar emekli olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri yaralanacak. Bu tarihten sonra emekli olanlara seyyanen zam uygulaması olmayacak?

 

Kaynak: Emeklilik Ne Zaman

Editör: Wan Haber