Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından organize edilen Emeğe Saygı Mitingi, Türkiye'nin dört bir tarafından gelen sendika ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yapıldı.
GMİS tarafından tertiplenen Emeğe Saygı Mitingine 8 bin kişi katıldı.
Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütlerince, Zonguldak Madenci Anıtında bir miting gerçekleştirildi. İstasyon Caddesi'nde toplanan maden işçileri, sendika ve sivil toplum örgütü emekçileri pankartlarla slogan atarak Madenci Anıtı önünde toplandı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı bütün maden ocaklarında çalışan maden işçileri, taşeron maden işçileri ve yakınları mitinge katıldı. Madenci Anıtında halka seslenen GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ''Bugün 27 Ocak 2013, burası Zonguldak, burası emeğin başkenti, bugün Türkiye'nin emekçileriyle Madenci Anıtında buluştuk. Emeğin başkentinde emeğe saygı istiyoruz" dedi. Artık Türkiye'de hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlatan Alabaş, şöyle konuştu: "Hiç kimse emekçileri görmezden gelemeyecek. Artık yeter diyoruz. Taşeron cinayetlerine hep birlikte son verecek, taşeron bataklığını hep birlikte kurutacağız. 7 Ocak 2013 tarihinde Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi'nde taşeron şirkette çalışan 8 arkadaşı kaybettik. Biz, bu arkadaşlarımıza ve tüm maden şehitlerimize, iş kazalarında kaybettiğimiz emekçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Son olayı iş cinayeti olarak tanımladık. İş cinayeti diyoruz. Çünkü biz, daha 2004 yılında 'Yeraltında taşeron olmaz' demiştik. 2005 yılında eylem yaptık."
TTK'nın işçi açıklarının giderilmesini ve bu işlerin eskiden olduğu gibi TTK tarafından yapılmasını istediklerini anlatan Alabaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşçi almadılar. Taşeron şirketin madenlere girmesini engelledik. Ama devlet çalışmalarını sağladı. Sonra 17 Mayıs 2010 faciasını yaşadık. Bu kez de eylem yaparak uyardık. Taşeron işçilerinin Kuruma devredilmesini istedik. Ama ilgililer devam ettirdi. Taşeron şirketin yeterli iş güvenliği önlemlerini almadığı raporlara yansımasına rağmen devam edildi ve 7 Ocak 2013'ü yaşadık."
Bu kez sadece Zonguldak değil tüm Türkiye'nin ses verdiğini anlatan Alabaş, şunları söyledi: "Türkiye'nin dört bir yanından; siyasetin her yelpazesinden, emek örgütlerinden, meslek odalarından, emekliler, işsizler ve herkesten öfke yükseldi. Çünkü taşeron cinayetleri, Türkiye'nin her tarafını kuşattı. Sadece 2012 yılında; İstanbul Tuzla Tersanelerinde, Esenyurt'ta bir inşaatta, Samsun'da bir bakır fabrikasında, Adana'da Gökdere baraj inşaatında, Erzurum Aşkale'de gölette, Giresun'da baraj inşaatında onlarca taşeron cinayeti yaşandı. Şubat 2011'de Afşin Elbistan'da göçük altında kalan 9 madenci arkadaşımızın, Adana Gökdere Baraj inşaatı kazasında kaybolan arkadaşlarımızın cenazelerine henüz ulaşılamadı. Taşeron demek, ölüm demek oldu. Kozlu, bardağı taşıran son damla oldu ve buradan hep birlikte haykırıyoruz. Biz, taşeron düzenini istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı taşeron olmayacak. Yeni bir dünyanın kapısı emekle açılacaktır. Herşey Emeğe Saygı ile başlayacak. İnsanca çalışıp, insanca yaşayacağımız bir düzen kurulacak. Taşeron uygulamalarına son verilecek."
Mitinge destek vermek için Türkiye'nin dört bir yanından Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikaların emekçileri, genel başkanları, genel başkan yardımcıları, şube başkanları ile çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partileri gelip mitinge katıldı. Miting sonrası vatandaşlar olaysız dağıldı.
(SA-HO-Y)

27.01.2013 16:36:33 TSI

Editör: Wan Haber