Elbistan Sanayici ve İşadamları Derneği (ELSİAD), Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) İşletmesi ile termik santrallerde ihale ve hizmet alımlarının nasıl yapıldığı, iş olanakları ve esnaf ve sanayicilerin yapması gereken yatırımlar hakkında bir seminer düzenledi.
Seminere konuşmacı olarak Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, Afşin-Elbistan A Termik Santrali Müdürü Faik Sağlam ve Afşin-Elbistan B Termik Santrali Müdürü İbrahim Şehirlioğlu konuşmacı olarak katıldılar.
Seminere ELSİAD Başkanı Emin Polat, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy, esnaflar ve sanayiciler katılırken, ilk konuşmayı A Termik Santrali Müdürü Faik Sağlam yaptı.
Özellikle doğrudan alımlarda Afşin ve Elbistan'a büyük önem verdiklerini ifade eden Faik Sağlam, "Bizim doğrudan temin yoluyla ortalama 109 dosyamız işlem görüyor. Bu işleme göre 109 tane dosyamızın yaklaşık 200 bin TL civarında bir parasal değeri var. Ancak biz bu 109 dosyadan maalesef 100 bin TL'sini içeride değerlendiriyoruz, geriye kalan kısmı yine doğrudan temin olmasına karşın dışarı gidiyor. Sizlerin bunu sorgulaması lazım. Biz doğrudan temin diye piyasaya çıktığımız noktada niçin malı buradan temin edemiyoruz, Adana'dan, Mersin'den, Ankara'dan veya bir başka yerden temin ediyoruz. Tartışılması gereken mesele bu. Yoksa bugün dediğimiz gibi Elbistan'dan veya Afşin'den, bu iki ilçeyi birbirinden ayırmadan bahsedilen doğrudan temin alışveriş türünden bölgeye özellikle bir özenimiz söz konusudur. Ama bu özenimizin karşılığını alamadığımız zaman bizler bir kapıya bir kere geliriz, ikinci kez geliriz uyarırız, ikinci kez olduğu zaman o kapı artık bizim için kapanmış demektir. Çünkü bizim yaptığımız işler zamana dayalı, 7 gün 24 saat çalışan bir tesis olduğumuzdan dolayı bizim için bazı malzemeler otobüsle gelmek zorundadır, bazen süresinde gelmek zorundadır. Bunu böyle algılamayan esnafla çok fazla çalışma şansımız olmuyor" dedi.
Daha sonra sözü alan AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız ise, kömür işletmesi veya santrallerde kullanılan malzemelerin özel malzemeler olduğunu belirterek, Afşin-Elbistan Bölgesi'ndeki sanayinin az gelişmiş olması nedeniyle de bölgeden temin edilen malzemelerin kısıtlı olduğunu söyledi.
Yaldız, şunları söyledi:
"Bölgeye yeni kurulan sanayi kuruluşlarının da santrallerle diyalogunun eksik olması, santrallerin ihtiyaçlarının teminin bu tür problemlerin yaşanmasına sebep olmaktadır. İnşallah bu toplantı bu eksiklikleri gidermeye yönelik olur. Sanayiciler, santrallerin ve işletmelerin malzeme ihtiyaçlarına göre gerekli düzenlemeleri yaparak bu sorunların çözülmesinde yardımcı olmaları gerekir. 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 17 milyon TL'lik bir yatırım harcaması yapılmış. 2013 yılında Afşin-Elbistan Bölgesi'nde bizim işletme olarak yapacağımız yatırım 59 milyon TL. Bu rakam sadece yatırım amacıyla kullanılacak paradır. Satın alma, inşaat, mubayaa ve günlük doğrudan teminler bunun içinde değil. Onun yaklaşık değeri 150 milyon TL. Toplam da yaklaşık 210 milyon TL 2013'de bir hedef programı var işletmemizin. Doğrudan teminle ilgili olarak 2012 yılı içerisinde Elbistan'da hangi firmalardan ne alınmış firma bazında fatura tarihi ve fatura tutarları dosyada mevcut. Bunların oranlarını verecek olursak yüzde 88 oranında Elbistan'dan alım yapmışız. Yüzde 3 oranında Afşin'den, yüzde 9 oranında Kahramanmaraş'tan, geri kalan kısmı da çevre vilayetlerden alınmış. Yani söylendiği gibi Afşin-Elbistan'dan malzeme alınmıyor değil. Çünkü biz belgeye dayalı konuşuruz, biz hesap adamıyız, belgeye dayalı konuşmadığımız zaman hata yaparız."
Afşin-Elbistan B Termik Santrali Müdürü İbrahim Şehirlioğlu ise, şunları söyledi:
"Santralimizde 700 tane hizmet alımı çalışanı, 550 tane de işçi ve memur var. Geçen sene 57 milyonluk dış hizmet satın almışız. Bunun içinde malzeme ve hizmet alımları da var. Arkadaşlarımızın söylediklerine de yüzde 90 katılıyorum."
Konuşmaların ardından müdürler, sanayiciler ve esnaflardan gelen soruları yanıtladılar.
(OZR-AKL-Y)

12.01.2013 15:50:34 TSI

Editör: Wan Haber