Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr.Talat Şentürk, Isparta 1. Ulusal Elma Çalıştayı'na katıldı.
Türkiye'nin ürettiği elmayı ihraç etme de sıkıntı yaşadığını belirten Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr.Talat Şentürk, Türkiye'nin ürettiği elmanın yüzde 3'ünü yeni ihraç etmeye başladığını bildirdi. Şentürk, "Dünya ürettiğinin yüzde 10'unu satıyor. Türkiye ürettiğinin yüzde 3'ünü yeni satmaya başlamış. Dünyanın yüzde 7 altındayız. Bizim önümüzde hedef ülkelerimiz var. Çin, İran, Şili, İtalya, Türkiye'nin çok büyük rakipleri. Onlar önemli ihracatçı ülkeler. Biz tüketim merkezilerine Çin'den daha yakınız. Elma üretimini artırmak üzere devlet çalışıyor. Desteklemeler veriyor. Elmada 132 bin dekar alana yeni bahçeler tesis ettirildi. Devlet yeni bahçelerin kurulmasına teşvik ediyor. Biz elmayı yine tüketici, sanayici isteklerine uygun çeşitler yetiştirerek üretim elde etmek istiyoruz. Pazarlama ile ilgili konulara el atmak istiyoruz. Sözleşmeli üretim de bunlardan bir tanesi. Sonuç olarak tarladan sofraya, gıda güvenliğini dikkate alarak organik tarımı iyi tarımı destekliyoruz" dedi.
Kanserin en büyük düşmanının elma olduğunu belirten Şentürk, elmanın A ve C vitaminlerince zengin bir meyve olduğuna dikkat çekti. Her gün bir elma yemenin kanser tehlikesini en aza indireceğini bildiren Şentürk, "Eteğimizdeki taşları dökelim. Elmanın anavatanı Türkiye. Türkiye'nin 81 ilinde de elma yetişir. Adaptasyon yeteneği de çok iyi bir meyvedir. İçerisinde karbonhidrat, kalsiyum, magnezyum, sodyum gibi tuzlar bulundurur" dedi.
Türkiye'de elma üretiminde yüzde 24'lik bir artış yaşandığına işaret eden Şentürk, bugün Türkiye'nin 2 milyon 800 bin ton elma üretimi gerçekleştirdiğini açıkladı. Şentürk, "Meyve üretimimiz 10 yıl önce 13 milyon ton meyve üretirken bugün 18 milyon meyve üretmeye başladık. 10 yılda yüzde 30'luk bir artış oldu. Yaklaşık 30 ürün grubunda Türkiye dünyada ilk 10 içerisinde yer alıyor. Elmaya baktığımızda elmada da 10 yıl önce 2 bin tonlarda olan elma üretimimiz bugün 2 milyon 800 bin tona ulaştı. Yaklaşık yüzde 24'lük bir artış gerçekleştirdi Türkiye" diye konuştu.
(FK-SK-Y)

18.12.2012 17:22:42 TSI

Editör: Wan Haber