Burhan Ergin-Wan Haber

Van’daki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Gürkan Akbay görevini Ebru Sargındağ’a devretti.

Kahvaltı sonrası açıklamalarda bulunan Elite World Oteli’nin önceki genel müdürü Gürkan Akbay, Van’ı görev süresi boyunca güzellikleriyle anlattıklarını vurgulayarak, “Doğu Anadolu, Van’ı ve Güneydoğu’yu bilmek değil, yaşamak gerekiyor. Gerçekten yaşayınca çok farklı olduğunu, çok daha keyifli olduğunu anladım. Burada yaşayan hiç kimse öcü değil, canavar değil. Herkes son derece dost yanlısıdır. Bizi bize bıraksalar dünyanın en güzel kenti, dünyanın en güzel şehirleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olacak. Burada Elite World ailesiyle beraber 2 buçuk yıl geçirdik. Bu 2 buçuk yıl içerisinde sayısız bakan, başbakanımızı, cumhurbaşkanımızı burada ağırladık. Sayısız kongreye, yabancı misyon sahiplerine ev sahipliği yaptık ve markalaşmayı başardık. İnşallah Mart ayında Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızı ağırlayacağız.” dedi.


AKBAY: VAN’I HER ZAMAN İYİ ANLATTIK
Van’a geldikleri günden bu yana en dikkat ettikleri konunun Van’ı iyi tanıtmak olduğunu anlatan Akbay, “Ben 51 yaşındayım. Bu zamana kadar 14 otelde çalıştım ve her zaman çalıştığım oteli anlatırdım ama Van’a geldiğimiz günden bu yana biz bu kenti anlattık. İnsanlar hep aynı soruyu sordu. Van’da yaşanılır mı? Van’da terör var mı? Van’da korku var mı? Van’da insanları öldürüyorlar mı? İstanbul Bağdat Caddesi’nde bir genç kızın yaşadıklarını gördük. Çok şükür insanlar Van’da çok rahatlıkla gezebiliyor. Terör her yerde terördür. Ankara’nın, İstanbul’un göbeğinde terör eylemi yaşandı. Bu terörün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya etiketlendirilmesi, yapıştırılması sadece bir talihsizliktir. Hepimizin bu konuda üzerine çok şey düşüyor. Doğu Anadolu’da, Van’da terörden bir zafiyet olmadığını, insanların huzursuz olmadığını, yaşam şartlarının değişmediğini bu insanlara gösterip anlatmamız lazım. Dediğim gibi İstanbul, Ankara ve İzmir’de de insanları ölüyor. İstatistiklere baktığımızda asayiş olaylarında Van Türkiye sonuncusudur. Türkiye birincisi İstanbul’dur. Van’da bir asayiş sorunu yok. Van’da büyük bir terör sorunu yok. Ülkenin sorunu var. Ülkemde ne kadar terör varsa Van’da da o kadar var” ifadelerini kullandı.

AKBAY: VAN’I TANITAMIYORSAK, BU HEPİMİZİN AYIBI
Van’ın bundan sonraki süreçte daha iyi tanıtılması gerektiğini söyleyen Akbay, “ Bakın çok büyük bir ihale vardı. Van’daki hemen hemen bütün otelleri dolduracak bir kongre vardı. O kongrede 4 il yarışıyordu. İstanbul, Mardin, Diyarbakır ve Van’dı. Bu kongre 4 gün sürdü. İstanbul, Diyarbakır elendi. Mardin ve Van kaldı. Bu kongrenin Van’a gelmesi için çok çaba sarf ettik. Çünkü bütün Vanlılar faydalanacaktı ama işi Mardin aldı. Dayanamadım o kurumun başkanına sordum. Niçin Mardin, yani Van’dan farkı nedir. Kendisi Mardin’in turistik bir şehir olduğunu söyledi. Deme ki Mardin turistik bir yer, Van turistik bir yer değil. Bu bizlerin ayıbı, turizmcilerin ayıbı, STK’ların ayıbı, çok affedersin basının ayıbıdır. Bugün Mardin’i turistik bir yer sayıp da ondan dolayı oradaki potansiyeli oraya kaydırmaya çalışan bir zihniyet Van’ı turistik bir şehir olarak kabul etmiyor. Tarih başından beri başkentlik yapmış denizi olan bir şehrin tarihi yok, turistik bir yer değil. Buradaki amacım kesinlikle Mardin’i kötülemek değil, orası da çok güzel bir şehrimiz ama Mardin’in eş değer tutulduğu turistik lakabı Van içinde geçerlidir. Bunu ispatlamak zorundayız. Van’ın geleceği turizmdir. 
Van’ın birçok ülkeye komşuluk yaptığını anımsatan Gürkan Akbay, “İran gibi bir ülke bizim komşumuz, biraz ilerisi Ermenistan, Azerbaycan bunlar bizim için çok büyük bir şanstır. Dünyanın üçüncü büyük gölüne sahibiz. Melih Gökçek Ankara’da ufacık gölü nasıl satıyor biliyor musunuz? Ufacık bir göl taş atsanız karşı kıyıya vurur ama biz maalesef burada pazarlamayı beceremiyoruz. Onun için herkesin bundan sonraki süreçte Van için elinden geleni yapması gerekiyor. Bu Ben Van’da görev yaptığım süre içinde çok keyif aldım” şeklinde konuştu.


SARGINDAĞ: DOĞU VE GÜNEYDOĞU GÜZEL ŞEYLERLE ANILACAK
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güzel etkinliklerle anılacağını ifade eden Elite World Oteli Genel Müdürü Ebru Sargındağ, “Van’ımız için hepimiz el ele verip, çalışmamız lazım. Ben gittiğim her yerde basın ile ortak çalışırım. Yıllar önce Diyarbakır’da çalıştım. İşte Kurtlar Vadisi dizisi var. Onun Kurtlar Vadisi Terör diye bir bölümü çekilecekti ama ben büyük bir imza kampanyası başlatarak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin terör ile anılmamasını önledim. O dizi orada çekilmedi. Bizim Van’ımız çok güzel ve terörle anılmayacak. Güzel şeylerle anılacak. Ben bunu Türkiye’de başardım. Tabi yapımcılar biraz bana düşman oldular ama Van’ımız ve bölgemiz güzel şeylerle anılacak” diye konuştu.

 

Editör: Wan Haber