Elbistan Genç İşadamları Derneği (ELGİAD) Başkanı Ümmet Güven, 5084 sayılı kanunun kalkmasının ardından, yeni istihdam paketi çalışmaları netleştiğini belirterek, "31 Aralık 2012'de sona eren 5084 sayılı teşvik kanunundan sonra yeni istihdam paketinde prim teşviki, illerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösterecek" dedi.
Yeni istihdam paketi ile teşvik yasasının yeniden düzenlendiğini kaydeden Güven, "Esnaflarımızın teşvik yasası olarak bildiği 5084 sayılı kanunun 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesinin ardından başlatılan yeni istihdam paketi ile ilgili çalışmalar netleşmek üzere. Ekonomi koordinasyon kurulunda alınan karar doğrultusunda, paketten teşvik süreleri dolan 49 ilde 30 bin işletmede çalışan 700 bin civarında işçi yararlanacak. Ancak prim teşviki oranı illerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösterecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni teşvik paketinin ayrıntılarına göre, yeni istihdam paketinden 49 ilde bulunan tüm işletmeler yararlanacak. 5. ve 6. bölgeler daha avantajlı olacak. Destek prim oranında illere göre farklılık gösterecek. Farklılığı ise illerin gelişmişlik düzeyi belirleyecek. Örneğin, geri kalmış illerin teşvik sisteminde belirtilen 5. ve 6. bölgelerde bulunan işletmelerin, SSK prim desteği aynen devam edecek. Diğer bölgelerde kalan illerin prim desteği ise daha düşük olacak. Kahramanmaraş ilimizde 5. bölgeden faydalanacak olması bölgemiz için teşvik açısından büyük bir fayda sağlayacak. Yapılacak hesaplamaya göre, 5. ve 6. bölgedeki mevcut işletmelerde, işveren payının yüzde 11'i, diğer illerde ise yüzde 7, 8, 9'u devlet tarafından karşılanacak" dedi.
Paketten yararlanacak iller şöyle:
Afyonkarahisar, Düzce, Malatya, Diyarbakır, Sivas, Uşak, Şanlıurfa, Aksaray, Adıyaman, Amasya, Ordu, Erzurum, Giresun, Tokat, Yozgat, Osmaniye, Kahramanmaraş, Van, Kırşehir, Bartın, Batman, Çankırı, Erzincan, Mardin, Çorum, Şırnak, Siirt, Sinop, Elazığ, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Kastamonu, Artvin, Kilis ve Tunceli."
(OZR-Y)

07.02.2013 14:09:36 TSI

Editör: Wan Haber