Bartın'da 30 yıldır elektrikçilik yapan Emin Namal, yaşanan yangın facialarının çıkış sebebinin elektrik kontağı olarak söylenmesinin yanlış olduğunu ifade etti.
Bartınlı elektrikçi Emin Namal, günümüzde yaşanan yangın facialarının çıkış nedenlerinin çoğu elektrik kontağından çıktığının söylenmesinin yanlış olduğunu belirtti. Tamamen ihmalkarlık olduğunu söyleyen Namal, "Zaman, zaman çevremizde yangın olaylarını görüyoruz. İtfaiye olay yerine gidiyor. Söndürme çalışması bittiğinde yangının çıkış nedenlerini araştırıyor. Doğal olarak çoğu yangında ise, elektrik kontağından çıktığı tespit ediliyor. Ancak şöyle bir durum var. Eski binalarda elektik tesisatları çok eski bir yapımdır. Sigortaları da eski fincan diye tabir ettiğimiz sigortalar vardır. Elektik kablolarının zayıf olması evde büyük bir teknolojik aletin çalışması sigortaların atmasına neden oluyor. Bunun içinde vatandaşlarımız sigorta yanan kabloyu daha kalın bir kablo ile sararak çözüm arıyorlar. Tabi buda sigortanın atmasını engelliyor. Kablolar bu sayede ısınarak tüm evin tesisatı duvarın içinden yanmaya başlıyor. Buda yangına sebep oluyor. Ayrıca otomatik sigortalarda, vatandaşlarımız atan sigortanın altına atmaması için sopa dayayarak sigortanın atmasını engelliyorlar. Bu da aynı şekilde tesisatın yanmasına neden oluyor. Bu olaylara çok kez şahit oldum. Yine bir bina yangınında bilirkişi olarak yangın olan yere gittim. Yangın yerinde ilk önce evin önünde ki, elektrik direğine baktım. Adam balya teli ile sigortanın içini sarmış. Sigortaya atamayınca iç kısmından yanarak evin tesisat bölümüne kadar ilerlemiş. Yeni yapılan binalarda bu tür olaylara kesinlikle karşılanılmaz. Elektrik kontağından çıkan bir yangında yoktur. Tamamen hane sahibinin kendi ihmalkarlığından meydana geliyor" dedi.
Elektrikçi Namal, bu tür olaylarda vatandaşlara ceza uygulanarak yangınların önüne de geçilebileceğini de sözlerine ekledi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürü Mustafa Kanmaz, elektrik kontağından çıkan yangınların çoğu vatandaşların duyarsızca davranmasından kaynaklandığını söyledi. Müdür Kanmaz, "Günümüzde yaşasana yangınların ana nedeni elektrik kontağı olarak tespit ediliyor. Elektrik kontağından çıkan yangınlar çoğu kez eski binalarda meydan geliyor. Vatandaşlarımız bina dışında kabloları açıkta bıraktığı için, zamanla zarar görüyor. Bu sayede evin sigortaları en ufak bir şeyde atıyor. Vatandaşlarda tamir ettirmek yerine çağ dışı uygulamalar ile önlem almaya çalışıyor. Atan sigortaya dayak dayamak, eski fincan tarzı sigortalara tel bağlamak gibi uygulamalar ile işlerini yapmak istiyorlar. Bu da tesisatın yanarak yangına yol açmasını sağlıyor. Bu tür yangınların önlenmesi için, insanlarımız eski elektrik tesisatlarını yeni uygulamaya göre yapmalıdır. Evlerde kullanılan ara kablolar kısa olmalıdır. Ya da evlerinde kaçak akım amperi bulundurmaları gerekmektedir" dedi.
(DK-SA)

08.02.2013 12:23:14 TSI

Editör: Wan Haber