Elazığ Esnaf Odaları Birlik Başkanı Cemil Erdem, esnaf ile sanatkarların toplumun ve ekonominin istikrar unsuru ve orta direği olduğunu belirterek, teşvik yasasının kaldırılmasıyla var olan işsiz sayısının giderek artacağını ve sosyal bir patlama ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi.
Elazığ'da teşvik yasası kaldırılmadan yapılan ihracatın 58 milyon liraya çıktığını belirten Cemil Erdem, bu rakamın artırılması gerekirken, teşviğin tamamen kaldırılmasıyla karanlık günlerin kendilerini beklediğini dile getirdi. Cemil Erdem, yapay ve ekonomik yoğunlaşmalar karşısında Elazığlı esnaf ve sanatkarların zor günler geçirdiğini belirterek, "Esnaf azalan rekabet şansları nedeniyle gelir düzeyleri düşmüş, yaşam mücadelesi vermeye başlamıştır. Ard, arda açılan hiper ve grosmarketler faaliyete geçerek, çeşitli iş kolundaki işletmelerin kapanmasını neden olmuştur. Elazığ son 5 yılda 75 bin nitelikli göç almıştır, buda beraberinde sosyal bir kirlenmeyi getirmiş, cadde, sokaklar ve kaldırımlar göçten kaynaklanan seyyar satıcılığı teşvik ederek, kaldırım işgallerine neden olmuştur. Yerel deneticiler bu konuda yetersiz kalmıştır. Şu an havasını teneffüs ettiğimiz şehirde, altını çizerek söylüyorum, teşvik yasasının kaldırılmasıyla, var olan işsiz sayısı giderek artacak, şehir tam bir sosyal patlamayla karşı karşıya kalacaktır" dedi.
Şehrin en önemli sorunlarından birinin de sık sık yaşanan elektrik kesintileri olduğunu belirten Erdem, bu kesintilerin vatandaşı etkilediği gibi esnafı da olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Erdem, "Kesintiler nedeniyle iş ve zaman kaybının yaşandığı aşikardır. Ayrıca karşılıksız çekte hapis cezası kalkınca, karşılıksız çek sayısı ilimizde artmış, bu da özellike esnafı felakete sürüklemiştir" şeklinde konuştu.
(EK-AKK-Y)

08.01.2013 15:33:56 TSI

Editör: Wan Haber