İstanbul'da 29 Aralık'ta başlayan 4. Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu'na katılan sporcular, Ardahan'a ulaştı.
İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile İstanbul Gençlik ve Spor Kulübü'nün organize ettiği tura katılan 10 sporcu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci, Şube Müdürü Adnan Korkut ile diğer yetkililer tarafından Ardahan il sınırında karşılandı. Geceyi Ardahan Öğretmenevi'nde geçiren sporcular, bugün Valilik önünde düzenlenen törenle Kars'a uğurlandı.
İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi Tuna Akyüz yaptığı konuşmada, bisiklet turunun Sarıkamış Harekatı'nda Allahuekber Dağı'nda donarak şehit düşen 90 bin kahraman askerin anısına düzenlendiğini söyledi. Akyüz, bu etkinlikle Sarıkamış'a dikkat çekmek istediklerini ifade ederek, Sarıkamış'ın tarihinin halk tarafından bilinmesini istediklerini söyledi. Bir kavanoza doldurulan Ardahan toprağı ile kentten Kars'a çok iyi duygularla ayrıldıklarını ifade eden Akyüz, "97 sene önce canlarını, ailelerini düşünmeden bir Rus komutana teslim olmadan, ebediyete intikal etmeyi görev addetmiş bir ceddin torunları olarak biz de onlara minnet duygularımızı ifade etmek için yola çıktık" diye konuştu.
Vali Seyfettin Azizoğlu ise, "Çok büyük görünmeyen ama mana itibariyle çok önemli olan bu bisiklet turuna, bisiklet gezisine Allahuekber Dağları'nda son bulacak bu seyahate başlayan arkadaşlarımıza, bunları organize eden yönetime gerçekten Ardahanlılar olarak teşekkür etmek istiyorum. Büyük bir imarın, büyük bir duygunun büyük bir idari tedahülüydü. Bu duyguyu taşımaları bizler için büyük bir memnuniyet verdi. Ardahan, Allahuekber Dağları'nın başladığı coğrafyadır. Bu coğrafyadan 3. Ordumuz Allahuekber Dağları'na ve oradan da Sarıkamış'a giderek, Sarıkamış'ı işgal etmek suretiyle Rus ordusunu geriye itmek istemişti. Böyle bir harekat planı hazırlanmış ve harekat planı Erzurum'dan, Ardahan üzerinden devam edecek bir plandı. Neticede bu plan başarılı olamadı. Ama emin olunki bu savaş sonunda vatan toprakları kurtuldu" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Azizoğlu'nun start vermesiyle birlikte sporcular, eksi 20 derece sıcaklıkta 8 günlük turu tamamlamak üzere Kars'a doğru yola çıktı.
(OY-AT-CC-Y)

04.01.2013 13:56:41 TSI

Editör: Wan Haber