2012 yılında bir günde bir milyar liralık, yıl toplamında 350 milyar liralık çek tutturanın işlem gördüğünü anımsatan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, ticaret hayatında gerçekten bir devrim yapıldığını, Kredi Kayıt Bürosu’ndaki şirketlerin sicil bilgilerinin reel sektöre açılmasının bu denli önemli olduğunu söyledi. TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalanan protokolün iş dünyası ve şirketlerin bundan sonraki dönemde birbirleriyle olan kredilendirme işlemlerinde, veresiyeli mal alış satışlarında çok büyük katkı sağlayacağını anlatan Nadiroğlu, protokolün iş dünyasının önünü açacak önemli bir adım olduğunu söyledi. Ticari sır kavramının iş hayatında çok özel bir yeri olduğunu belirten Nadiroğlu, bütün bilgiler kişinin kendi izniyle 3. taraflarla paylaşılabileceğini vurguladı. Sistemin uygulanışı hakkında da bilgi veren Nadiroğlu, “Ticaret yapmak istediğiniz kişilerin kendisi izin verdiği takdirde Kredi Kayıt Bürosu’nda oluşan sicilini görebiliyorsunuz. Şayet kendisini sicilinin görünmesine izin vermiyorsa, o kişi ile ticaret yapıp yapmamak artık size kalmış bir karardır. Bütün bilgiler kişisel onayla ancak görülebilecek” dedi.


''SİSTEM DÜRÜST TÜCCAR VE SANAYİCİ KAZANDIRACAK”
Bundan sonra ticaret hayatında yeni bir dönem başladığını ifade eden VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, sistemin dürüst tüccar ve sanayici kazandıracağını belirtti. Nadiroğlu, reel sektörün sermaye birikiminin ziyan olmayacağını anlattı. İsteyen şirketin kendi çek-senet-kredi sicilini, vade istediği tüccar-sanayici ile paylaşacağını, malını satmak isteyen, ama karşı tarafı tanımadığı için vadeli satışa tereddütle bakanın da, kime vade yaptığını bilerek iş yapacağını ifade eden Nadiroğlu, “'Ticaret hayatındaki sisli hava ortadan kalkacak'' ifadelerini kullandı.


TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalanan protokolle Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte çalışmasına imkan sağlandığını aktaran Nadiroğlu, “Buna göre, kredi ve çek sicilini görmek isteyen firmaların, VATSO vasıtasıyla Kredi Kayıt Bürosu’na başvuru işlemlerini tamamlayacak” şeklinde konuştu.


“SİSTEMİN UYGULANMASINA ODALARDAN BAŞLANACAK”
Odalarda bu sistemin kurulması ve bunun işletilmesi ile birlikte iç piyasada yaşanan sıkıntıların pek çoğunun da ortadan kalkacağını vurgulayan Nadiroğlu, ticarette vadeli alım-satımların önemli bir yer tuttuğunu ve son yıllarda ekonomide artan istikrar ve güvenle bankaların kredi hacminin hızla arttığını aktardı. Nadiroğlu, buna rağmen vadeli çek ve senet gibi ticari işlemlerin hala şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğunu dile getirdi.

Editör: Wan Haber