Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, artık imar planlarının ekolojik tabanlı olması gerektiğini söyledi.
Dünya ülkelerinde yaşam tarzlarının ve yerel yöneticilerin hizmet profillerinin değiştiğini ifade eden Güzelbey, Türkiye'de ilk ekolojik kenti kurarak bu alanda bir başlangıç yapmak istediklerini belirtti. Gaziantep'in Kilis yolu üzerinde toplamda 30 milyon metrekare olmak üzere, ancak ilk etapta 7 milyon metrekare alan üzerinde oluşturulacak ve 200 bin insanın yaşayabileceği ekolojik kentin alt yapı çalışmalarının başladığını ifade eden Güzelbey, bu projenin Avrupa ülkelerinden de destek gördüğünü kaydetti. Fransa Dış Ticaret Bakanının bizzat Türkiye'ye gelerek bu projeyi içeren hibe programına katılarak imza attığını (3 milyon Euro) belirten Güzelbey, projenin dünya ülkelerine örnek olacağını bildirdi. Yerel yöneticilerin vatandaşlar arasında sosyal dengesizliği giderici projeler üretmesi gerektiğine işaret eden Güzelbey, küresel ısınmaya karşı önlem alınması ve artan yapılaşmalara karşı imar planlarının iyi kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti. Ekolojik tabanlı projeleri 5 yıl kadar önce bir yurt dışı programında dinlediğini ve ilgisini çektiğini belirten Başkan Güzelbey, "Bu projede evlerin arasındaki mesafe çok geniş olacak. İnsanların rahat yaşayabilecekleri mekanlar sunuluyor. Yeşil alanlar çok fazla oluyor. Evlerin çatılarına kadar yeşil olacak. Evler güneş enerjisinden istifade ederek ısınacak. Gaziantep'te sadece güneşten su ısıtabiliyoruz. Ama bu projede evin tüm elektrikli ısıtıcıları güneşten yararlanacak. Yağmur suları bir yerde toplanarak tekrar sulama suyu olarak kullanılacak. İnsanlar kışın bin liralık kömür ile ısınırken şimdi 300 liralık ısınma ile kışı çıkarabilecek" dedi.
Bu projenin her yerde yapılamayacağını ve özellikle toprak yapısının uygun olması gerektiğine vurgu yapan Güzelbey, su ve güneş olayının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bu özelliklere sahip olan en uygun yerin Gaziantep'te Kilis yolu üzerindeki Halep Bulvarı'nın olduğunu ifade eden Güzelbey, projenin Gaziantep Üniversitesi kavşağından Zeytinli köyüne kadar olan mevkiyi kapsadığını söyledi.

ALMANYA'DAN TEBRİK ALDI
Projenin fizibilitesini yaptıktan sonra 2009 yılında Almanya'daki bir toplantıda sunduklarını dile getiren Güzelbey, Stuttgart Belediye Başkanının kendilerinden proje ve Gaziantep hakkında bilgi aldığını kaydetti. "Biz de proje ve Gaziantep hakkında kendisine bilgi verdik" diyen Başkan Güzelbey, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Stuttgart Belediye Başkanı bize 'Gaziantep'i tanımıyorum.' dedi. 'İstanbul, Ankara ve Antalya'yı biliyorum. Bunu neden başka yerlerde yapmıyorlar da Gaziantep'te yapıyorlar.' dedi. Biz de Gaziantep'in yeniliğe açık bir kent olduğunu ve insanların yeniliği çabuk kabullendiğini anlattık. O zaman bizi tebrik ettiğini söyledi" diye konuştu.
Projenin müteahhitler tarafından çok fazla ilgi görmemesini de eleştiren Güzelbey, "Belki şuanda bu proje müteahhitler tarafından cazip görünmüyor olabilir. Çünkü müteahhitler istiyorlar ki 2 bin metre karelik bir arsa alalım, 12 kat konut, her kata da 3 daire yapalım, bu daireleri de şu fiyata satalım şu kadar kazanalım hesabını yapıyorlar. Halbuki buradan daha çok kazanacaklarını bilmiyorlar. Çünkü orada 100 liraya sattığını burada 200 liraya satacak. Ben bugün ev alacak olsam ekolojik kentten alırım. Çünkü yarını, çocuklarımı ve ailemi düşünmek zorundayım. Bugün İbrahimli'de bir evde hapşırsanız komşunuz size çok yaşa diyor. Evler birbirine çok yakın. Evler birbirine çok yakın olduğu için hava sirkülasyonu fazla değil. Halbuki ekolojik kentte ev mesafeleri çok geniş. Burada bisikletle gezeceksiniz. Ulaşımı belki elektrikli taşıtlarla yapacağız. Dolayısıyla hava kirliliği olmayacak." şeklinde konuştu.
Ekolojik Kent projesinin daha sonra ilgi görmeye başladığını ve 2012 Haziran ayında dünyanın en büyük organizasyonlarından birisi olan Rio 20 Zirvesi'ne bu projeyi gönderdiklerini dile getiren Güzelbey, projenin kabul edildiğini ve detaylarını anlatmak için kendilerini davet ettiklerini bildirdi. Türkiye'den Rio 20 zirvesine birçok kişinin gittiğini, ancak kendisinin davetli olduğu için tüm masraflarının davet eden kurum tarafından karşılandığını aktaran Başkan Dr. Asım Güzelbey, burada Gaziantep'i temsil ettiklerini belirtti. Yapılan bu projenin dünya standartlarında bir proje olduğunu ve Gaziantep'te yaşam kalitesini arttıracağını ifade eden Güzelbey, burada İbrahimli ve Karataş'daki gibi konutlar olmayacağını kaydetti. İnsanların giderek beton yığınları içinde yaşamaya mecbur tutulduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, yeşil alanların ve küresel ısınmanın da göz önünde tutulması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de sadece Gaziantep'in ekolojik kent yaptığını ve bunun Gaziantep için bir vizyon olduğunu hatırlatan Güzelbey, aynı zamanda insanlar için daha sağlıklı bir yaşam ortamı hazırladıklarını belirtti. İleri ki zamanda insanların ve emeklilerin ekolojik kenti daha çok tercih edeceğini işaret eden Başkan Güzelbey, "İnsanlar bugün Antalya'yı İzmir'i tercih ediyor. Ama yarın birgün insanlar Gaziantep'i tercih edecekler. Çünkü biz de bir ekolojik kent var. Hele bunun finansmanı yurt dışından olunca daha da değerli ve tam bir cazibe merkezi olacak" açıklamasını yaptı.
(MDC-Eİ-Y)

02.02.2013 18:03:14 TSI

Editör: Wan Haber