Mersin Üniversitesi'nin (MEÜ) Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteğiyle gerçekleştirtiği 'Ekolojik Çevre, Kültür ve Sanat Eğitimi Merkezi' projesi sona erdi.
MEÜ'den edinilen bilgiye göre, projeyle merkez Akdeniz ilçesindeki çocuklar ve ailelerinin sosyal-kültürel gelişimlerinin desteklenerek kent yaşamına entegrasyonlarının sağlanması hedeflendi. MEÜ Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapılan projenin kapanış törenine, MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Aksan, MEÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bedii Cicik, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı.
Törende konuşan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, projeyle öğrencilere inceleyerek, görerek, yaparak ve eğlenerek öğrenme olanağını sunduklarını ifade ederek, projenin geri dönüşümlerinin son derece olumlu olduğunu aktardı. Projeyi içerik anlamında oldukça önemli olarak niteleyen Çömelekoğlu, "Doğanın, çevrenin tanınması ve korunması günümüzde çok büyük önem taşıyor. Bu konuda sürekli bir tüketim içindeyiz ve bir yok ediş sürecini yaşıyoruz. O nedenle çocuklarımızın daha çok küçük yaşta bilinçlenmesi, farkındalıklarının artması önemliydi. Bu projeyi oluşturma konusunda adım atmamızın temel nedenlerinden bir tanesi de buydu. Çünkü doğayı, çevreyi seven bir öğrencinin ya da karıncayı incitmeyen bir kişinin insanı da çok seveceğini düşünüyoruz. Bu anlamda da bu projeyi çok önemsiyoruz" diye konuştu.
'Ekolojik Çevre, Kültür ve Sanat Eğitim Merkezi' projesinde dört temel atölye çalışması yapıldığını söyleyen Çömelekoğlu, bunlardan bir tanesinin 'geleceğimiz enerjimiz atölyesi' olduğunu, öğrencilerin burada sürdürülebilir enerji kaynakları konusunda eğitim aldıklarını kaydetti. Çalışmalarının oldukça keyifli geçtiğini belirttiği ikinci atölye olan 'biyolojik çeşitlilik ve toprak atölyesinde' ise çocukları toprakla buluşturduklarını söyleyen Çömelekoğlu, çocukların burada sebzeleri, meyveleri tanıdıklarını, ekim-dikim yaptıklarını ve toprağa bakınca, toprağın da kendilerine bakacağını anladıklarını belirtti. Resim ve tiyatro atölyeleriyle de ilgili bilgi veren Çömelekoğlu, "Resim ve tiyatro atölyeleri çocuklarımızın yeteneklerinin ortaya çıkarılmasına, öğrendiklerini çizerek, yaparak ve oynayarak pekiştirmelerine çok büyük katkıda bulundu. Yeteneğinin farkında olmayan ya da bu yeteneği açığa çıkarılmamış birçok çocuğumuz vardı. Bunları ortaya çıkarma fırsatını bulduk. Kısacası hepimiz için çok keyifli geçen bir süreçti" dedi.
Projenin kuruluş sürecinin zorlu olduğunu hatırlatan Çömelekoğlu, "Bir merkez kurduk. Merkezin yapılmasıyla çocukların deyimiyle, 'ahşap bir evimiz oldu'. Umarım çocuklarımız bundan sonra da burada vakit geçirirler. Bu merkezin Mersin için de doğanın ve çevrenin korunmasına yönelik farkındalığın artması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Merkezimizde, bu alanlara erişimi sosyal ve ekonomik yönden güç olan çocuklarımıza eğitim vermeye devam edeceğiz. Üniversite olarak temel hedeflerimizden birisi de bu" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından proje boyunca resim atölyesinde eğitim alan öğrencilerin yaptıkları doğanın dönüşümü, doğaya değer verme, suda ve karada yaşam temalı çalışmalardan derlenen 48 adet resmin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi.
(KRY-KYM-Y)

25.01.2013 10:28:37 TSI

Editör: Wan Haber