Çanakkale'de, 80 kuruştan satılan 300 gram ekmeğin fiyatı rekabet sebebiyle 50 kuruşa kadar düştü. Fırıncıların bağlı olduğu Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, ekmeğin maliyetinin altında satıldığına dikkat çekerek, rekabetin fiyatla değil kaliteyle yapılması gerektiğini söyledi.
Çanakkale'de bir zincir market, 80 kuruştan satılan 300 gram ekmeği 50 kuruştan satmaya başladı. Bunun üzerine çevredeki market ve bakkallar da fiyat indirimine gitmek zorunda kaldı. Bu durum tüketicinin yüzünü güldürse de esnafı zor durumda bıraktı. Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, fiyatla rekabetin esnafı zarara uğratacağını söyledi.
İş, "Fırıncılar bize fiyat tespiti için geldiklerinde biz ekmeğin maliyetini çıkarıyoruz. Şu anda un, tuz, su gibi hammaddeler ile kira, sigorta gibi maliyetler hesaplandığında, 300 gram ekmeğin maliyet fiyatı 56 kuruş. Belirlenen satış fiyatı ise 80 kuruş. Ancak şu anda, 30-40 bin nüfuslu Barbaros Mahallesi'nin neredeyse tamamında ekmek 50 kuruştan satılıyor. İki büyük zincir market, kendi aralarında bir rekabet başlattı. Buna diğer esnaf da uymak zorunda kaldı. Markette ekmek 50 kuruştan satılırken, köşedeki küçük esnaftan kim 80 kuruşa ekmek alır? Durum böyle olunca esnafımız zor durumda kalıyor" dedi.
Ekmeğin fiyatının komisyonca belirlendiğini hatırlatan İş, "Fırıncılar bize müracaat ettiğinde biz maliyet hesabını yapıyor, ardından da Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir'den fiyatları alıyoruz. Bu üç ilin ortalamasını da hesaplayarak, Esnaf Odaları Birliği'nce oluşturulan komisyona gönderiyoruz. Komisyon, bu değerlere göre bir fiyat belirliyor. Bu fiyat, vali ve belediye başkanının görüşüne sunulduktan sonra uygulanıyor. Yani bir kişinin buna karar vermesi mümkün değil. Şu anda Barbaros Mahallesi'nde ekmek zararına satılıyor. Maliyeti 56 kuruşken, satış fiyatı 50 kuruş. Büyük marketler belki bu zararı başka ürünlerden karşılayabilir, ama küçük esnaf, özellikle de fırınlar maliyetin altındaki satışlarla başa çıkamaz. Bu durum uzun vadede herkese zarar verir. En iyi rekabet fiyatla değil kaliteyle yapılır" diye konuştu.
(GD-MŞ)

31.01.2013 12:25:54 TSI

Editör: Wan Haber