Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı bazı köylerdeki ekili tarım alanlarının sular altında kalması bölge çiftçisini endişelendiriyor.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, sular altında kalan hububat alanlarında incelemelerde bulundu. Adem Metli, köylülerle birlikte sahada gerçekleştirdikleri incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Esence beldesi, Yukarı Esence, Çiçekler ve Karahisar köylerine ait ekili arazilerde tahmin ediyorum 5 bin dönüme yakın bir alan sular altında kalmış. Son iki haftadır yağış olmaması ve lodos esmesinden dolayı ekili alanlardaki sular biraz çekildi. Fakat, bundan sonra ben inanıyorum ki, bereketli yağmurlar yağacak. Bu yağmurlarla bu arazilerdeki sular daha geniş bir alana yayılacak. Bu suyu belli bir drenajla çektiremezsek, sorun daha da büyüyecek" diyerek endişelerini dile getirdi.
5 bin dönümlük arazinin milli bir servet olduğunu, büyük bir kasabanın geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Metli, bu kaybın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sorunun çözümü için ilk adım olarak zarar gören çiftçilere geçici bir suni teneffüs olacak drenaj kanallarının yapılmasını arzu ettiklerini belirten Metli, "Sorunun çözümü için geçen hafta oda olarak girişim başlattık, düzenleyeceğimiz toplantının ardından DSİ'ye ve ilgili kurumlara gidip derdimizi yine anlatacağız. Şimdiden onların da kendilerine göre bir program yapmasını arzu ediyoruz. Yaz aylarında bu programın icra edilmesini istiyoruz. Çünkü seneye biz bu suyu artık arazilerimizde görmek istemiyoruz. Bazı bölgelerde deprem oluyor, devlet olanca ağırlığını oraya koyuyor. 2-3 senedir de bu bizim, çiftçinin depremi oldu, bizim için felaket oldu. Zaten çiftçi yokluk içerisinde kıvranıyor, artık bu suların birikmemesine çare aramalıyız. Bütün köylünün burada zararı, hasarı var. Takriben 5 bin dönüme yakın bir yer. Şu anda takribi zarar söylemek mümkün değil. Özellikle Şubat, Mart aylarında yağmurların yağmasıyla bu zarar daha çok genişleyecektir. Havalar ısınınca da mevcut ekinler kesinlikle kurumaya yüz tutacak, bizim için 10 bin dekarlık bir bölgede zarar olacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.
Çiçekler köyü çiftçilerinden Cavit Aslanel de, çiftçi olarak son 3-4 yıldır ekili alanların sular altında kalmasıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını anlatarak, "Bu bölge köyümüzün en kıymetli, en yüksek verim alınan arazisi. Buğday, arpa, pancar ve patates ekerek faydalanmaya çalışıyoruz. Buralar, hep sertifikalı tohumla ekilmiş, çiftçinin son derece önem verdiği alanlar. Fakat gördüğünüz gibi verim alamıyoruz. Hemen çare bulunursa, biz ürünün kurtulacağına inanıyoruz. Tarlalarımızdan sular kalkmazsa bu ekinlerin havalar ısındığında çürüyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Yukarı Esence Köyü Muhtarı Hanefi Ersözlü ise, arazilerin sular altında kalması nedeniyle alınan üründe sürekli olarak verim kaybı yaşadıklarını dile getirerek, bölgenin bir an önce drenaj sistemlerinin oluşturulmasının gerektiğini sözlerine ekledi.
(ARÖ-FM-ÖZ-Y)

06.02.2013 17:19:10 TSI

Editör: Wan Haber