Merkezi İstanbul'da bulunan Xani Derneği'nin (Xanî-Der) Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ardından Van'da da bir şubesi açıldı.

Leventoğlu İş Merkezi, B Blok, 1. Kat'ta bulunan derneğin tüzüğü ve geçici yönetimi oluşturuldu.

Resmi başvuru işlemleri tamamlanan derneğin geçici başkanlığını emekli öğretmen Mehmet Yüce yürütüyor.

Derneğin önümüzdeki günlerde açılışı gerçekleştirilecek.

XANÎ KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMİ

Derneğin amacıyla ilgili gazetemize açıklama yapan geçici başkan Mehmet Yüce, Ehmedê Xanî'nin sadece Kürtler için değil, tüm Doğu halkları için önemli bir bilim, kültür-sanat ve barış öncüsü olduğunu söyledi.

Xanî'nin eserlerinde sürekli empatiyi ve hoşgörüyü işlediğini ifade eden Yüce, "Xanî kültürünün gerekliliği tam da günümüze denk düşen bir gerekliliktir. Biz esasta bir edebiyatçı ve bilim insanı olan Xanî kültürünü yaymayı ve tanıtmayı hedeflerken, bir de dönemsel olarak konuyu barışa ve çözüme hizmet açısından da ele alıyoruz. Bu nedenle yürüteceğimiz faaliyetlerimizi son derece önemsiyoruz" dedi.

AŞİRET MESELESİ YOK!

"Xanî" dendiğinde bir aşiretin akla geldiğini ancak derneğin bir aşiretin derneği olmadığını belirten Yüce, "Derneğin yönetiminde birçok kesimden arkadaşlarımız yer alıyor. Bu hata bilerek ya da bilmeyerek hep yapıldı ve yapılıyor, bir aşiretin kurduğu dernek diye algılara yol açılıyor, bu doğru bir yaklaşım değil. İstanbul, Doğubayazıt, burası ya da başka bir yerdeki Xanî derneğinin amacı Kürtler başta olmak üzere Ortadoğu halkları için önemli olan öznel bir bakışı, bir duruşu canlı tutmak ve topluma mal etmektir esas amaç" diye konuştu.

KURUMLARDAN KATKI

Türkiye'de Kürt dili ve edebiyatı üzerindeki yasaklar kaldırıldıktan sonra Van Belediyesi de ünlü Kürt edebiyatçı ve bilginin adıyla bir park inşa etmişti. Milli Eğitim Müdürlüğü de aynı isimle bir okul yapmıştı.

Yine aynı çerçevede, Van'da bilginin ölüm yıldönümü nedeniyle çeşitli paneller ve programlar gerçekleştirilmişti.

EHMEDÊ XANÎ KİMDİR?

Ehmedi Xani'nin doğum tarihi eseri olan Mem Ü Zin de gösterilmiştir. Hicri 1061 (m.s.1651) tarihinde doğmuştur. Babası Şeyh Elyas, dedesi Eyaz, büyük dedesi de Rüstem'dir. 

Xani, ardında birçok eser bırakmıştır. Bunlar önemli ve edebiyat tarihinde paha biçilmez bir değere sahiptir. Bilinen üç eserin dışında 74 şiiri tespitlidir.

Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber