Ehliyet almak için iki büyük aşamayı atlatmanız gerekiyor. Yazılı sınavda sorulan 50 soruyu yeterli seviyede doğru yanıtlamalı ve direksiyon sınavını başarı ile bitirmelisiniz. Her iki sınav için başarı çıtası 100 puan üzerinden hesaplanır ve geçme düzeyi en az 70 puandır. Resmi devlet kanalı olan meb.gov.tr ehliyet sınav sonuçları için başvurulması gereken adrestir; direksiyon sınavının sonuçlarına ise kayıtlı olduğunuz sürücü kursuyla iletişim kurarak bakabilirsiniz. Yazılı sınav 10 gün içinde açıklanırken, direksiyon sınavı gün içinde duyurulur.

Trafiğe katılan araç ve sürücü sayısının artmasıyla birlikte meydana gelen ölümcül kazaların da artış gösterdiğine şahit oluyoruz. Özellikle bazı yollarda bulunan ve gerekli yapılandırmadan yoksun kavşakların kazaya davetiye çıkardığı muhakkaktır. Ancak dikkatsiz sürücülerin de kazaya karıştığını biliyoruz. Deneyimin önemini hayatın her alanında gözlemleyebildiğimiz için devlet makamları sürücü adaylarına deneyim ön koşulu getirdi. 2016 yılında başlayacak stajyerlik uygulaması ile ehliyet sahibi olmak isteyenler 2 yıl boyunca trafikte teste tabii tutulacaklar. Ekim ayının 10. Günü yapılan sınavdan sonra 2015’in son çeyreğinde (12 Aralık tarihinde) bir sınav daha yapılacak. Beklenen son ehliyet sınav sonuçları açıklandıktan sonra yeni sınav için gün sayılmaya başlandı. 2016 yılındaki ilk ehliyet sınavı Ocak ayında yapılacak ve onu takip eden 5 sınav daha adayların önüne bırakılacak. Stajyerlik yasasının kazaları azaltacağı yönünde bir beklenti var.

MEB EKLİYET SINAV SORULARI VE SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Ehliyet alabilmek için bir sürücü kursuna yazılmak şart koşulduğu için bu aşamayı atlayamazsınız. MEB’e bağlı kurslar sadece eğitim vermiyor, ilgili evrakları da düzenliyor. Direksiyon sınavı bu kursların eğitmenleri tarafından (2 gözetmen) gerçekleştiği için sürücü kursu ehliyet sınav sonuçları açıklayacak kurumdur. Pratik sınavını başarıyla atlatmak için basit gibi görünen araç içi kontrolleri ihmal etmeyiniz. 

 

Editör: Wan Haber