Eğitim Bir-Sen Mersin Şubesi Kadınlar Komisyonu üyeleri, kamuda yasak olan 'başörtü' yasağının insan haklarına aykırı olduğunu savunarak yasağı protesto etti.
Bugün öğle saatlerinde Hastane Caddesi üzerinde bulunan Eğitim Bir-Sen Mersin Şubesi'nin önünde toplanan Eğitim Bir-Sen Mersin Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri, 'Başörtüye özgürlük, şimdi istiyoruz', 'Eşitlik, adalet, özgürlük', 'Kamusal alan koca bir yalan' sloganları atarak tepkilerini ortaya koydu. Yağmur altında gerçekleşen protesto eylemine, erkeklerde destek verdi. Burada grup adına açıklamalarda bulunan Eğitim Bir-Sen Mersin Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı Mürşide Çetinkaya, artık kadınlara özgürlük, eşitlik ve adalet istediklerini söyledi. Özgürlük, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanların en çok kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, "Onlarca yıldır, din-siyaset, gelenek-modernlik, din-devlet gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur. Devlet, şiddet gören kadını koruyor ancak aynı devlet, kadının başını kapatarak kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor, ayrımcılık yapıyor ötekileştiriyor" dedi.
Bir an önce bu yasağın kaldırılması gerektiğini belirten Çetinkaya, şunları söyledi: "Anayasa'da bulunmayan bir yasak, iç tüzük, yönetmelik, hatta genelge gibi Anayasa'ya uygun olması gereken düzenlemelerle var ediliyor. Anayasa'da korunan bir hak, yönetmeliklerle yok sayılıyor. Artık yeter. Aklımıza, ruhumuza giydirilmeye çalışılan deli gömleklerine hayır diyoruz." Başörtüsünün politik hesaplaşmaların, pazarlıkların, suni ideolojik çatışmaların malzemesi olmadığını dile getiren Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başörtüsü, inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorundadır. Kamuda, her alanda ve konumda, tüm mesleklerde, hiçbir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkımızı istiyoruz"
(KRY-HO-Y)

10.12.2012 14:33:16 TSI

Editör: Wan Haber