Kültür Sarayı Ertuğrul Günay Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Van Valisi Münir Karaloğlu, yardımcıları Mehmet Özel ile Hakan Alkan, Van Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, Van Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan eğitimci-yazar ve kişisel gelişim uzmanı Alişan Kapaklıkaya, liderlik vasfının önemine değindi. “İlham Veren Lider-Etkili Liderlik” konulu seminerde daha çok kendi hayatından örnekler veren Kapaklıkaya, başta protokol olmak üzere tüm katılımcılara kahkaha dolu anlar yaşattı. Liderliğin önemli bir mevkii olduğunu hatırlatan Alişan Kapaklıkaya, yüksek sesle ve kızgın anlatımların akılda kalmadığını, esprili ve ilgi odaklı konuşmaların dikkat çekici olduğunu söyledi. Yöneticiliğin gezip, görüp sorunları yerinde görme açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kapaklıkaya, eğitim ve öğretimde şiddet unsuru olmadan daha verimli olduğunu kaydetti. Liderliğin her toplumda önemli olduğunu, ancak verimli lider olmanın gerektiğini belirten Kapaklıkaya, “Lider, ağacın yaprakları ile uğraşmaz, problemin köküne iner. Çözüm üretir. Zor olan beyni açmak değil, doğru anahtarı bulmaktır. Dikkatin ve öğrenmenin sınırı yoktur. Başarılı bir lider olmak için herkesin yaptığını yapmayacaksın, kimsenin yapmadığını yapacaksın” dedi.


Kitap okumanın da önemine değinen Kapaklıkaya, “Bu ülkenin makamlarında mevkilerinde oturup ama karakteri aşağılara inmiş binlerce insan var. Bu ülkenin parasını çalıp, insanların hakkına gasp eden onlarca, yüzlerce insan var. Buraları ziyaret eden büyüklerimiz doğuda gelip ağırlandıktan sonra geri dönüyor ve sonra doğuda sorun yok diyor. Hiç sokağa indiniz mi? O insanların içerisine karıştınız mı? Ankara’da İstanbul’da oturarak, buralarda bir sıkıntının olup olmadığını bilemezsiniz. İnsanları yönlendirmek, onlara yardımcı olmak istiyorsanız, onların içerisine kadar inmeniz gerekiyor. Ben ilk öğretmen olduğumda, çocuklarla bir arada durmuştuk. Bir meslektaşım bana ‘sen neden bunlara yüz veriyorsun tepene çıkar’ dedi. Bende ne yapayım demiştim. Bana ‘Bir tanesinin ağzının ortasına indireceksin yumruğu bak o zaman görürsün nasıl hizaya geliyorlar’, aynı şekilde annemde bana ‘oğlum çocukları dövme, onların yetimi vardır, askeri olan vardır. Sakın dövme yoksa sana sütümü helal etmem’ demişti. Şimdi burada liderlik yapan annem mi? Yoksa bana çocukları dövmemi söyleyen meslektaşım mı? Bu ülkenin insanları, evlatları cezaevlerinde pisi pisine heba oluyorlar. Bir ilde cezaevinde gösteri yaptım, bir kadın yanıma gelerek, ‘Sizin bu anlattıklarınızı önceden duysaydım, sizinle karşılaşmış olsaydım ben kocamı öldürür müydüm? Buraya düşer miydim?’ dedi. Bunları yönlendirecek, bunlara gerçeği gösterecek insanlara ihtiyaç var” dedi.


Alişan Kapaklıkaya’nın yaptığı konuşmalar esnasında zaman zaman esprili tavırlarla Van Valisi Münir Karaloğlu ile Mucip Kına’ya da takılması katılımcıları adeta gülme krizine soktu. Eski bir öğrencisi olan Van Vali Yardımcısı Mehmet Özel’e de 20 yıl önce yazdığı tebrik kartını okutturan Kapaklıkaya duygulu anlar yaşadı.

Editör: Wan Haber